Международна конференция за СПИН: Заплашва ни необратимо възраждане на болестта

3570
Международна конференция за СПИН: Заплашва ни необратимо възраждане на болестта
Снимка: Thinkstock

В Амстердам бе дадено начало на световна конференция за СПИН, която е под знака на звездната подкрепа на активистите Елтън Джон и принц Хари в битката срещу епидемията. Експертите предупреждават, че има риск нещата да излязат извън контрол.

Хиляди делегати - изследователи, активисти, организатори на кампании и хора, живеещи с вируса убиец - пристигнаха за 22-рата Международна конференция по въпросите на СПИН, на фона на предупрежденията, че може би сме на прага на необратимо възраждане.

Четирима са диагностицирани с ХИВ по време на скринингова акция в Пловдив

Четирима души с ХИВ са диагностицирани по време на скринингова акция в Пловдив за безплатно и анонимно тестване за сексуално преносими ...

През последните дни експертите предупредиха, че новите инфекции с ХИВ, макар и като цяло да са снижени, са се увеличили в някои части на света, тъй като глобалното внимание е намаляло и финансирането е снижено. Според тях, прекалено острото фокусиране върху потискане на вируса може би е отклонило вниманието от основните програми за превенция, като например разпространението на презервативи. С това вирусът, причиняващ СПИН, е увеличил разпространението си сред уязвимите групи.

"Окуражителното намаляване на новите ХИВ инфекции в продължение на около десетилетие, вдъхнови някои да заявят, че сме близо до контролиране на СПИН", заяви миналата седмица Питър Пиот, вирусен изследовател и основател на организацията „UNAIDS“. „Въпреки това няма абсолютно никакви доказателства в подкрепа на това заключение", настоя той и предупреди: "Слуховете за край на СПИН са породили опасно успокоение".

Докладът на „UNAIDS“ разкри все още дълъг и труден път напред, въпреки че съобщи за цялостен спад в новите инфекции и смъртни случаи от СПИН и рекорден брой хора, подложили се на животоспасяваща антиретровирусна терапия (АРТ).

На конференцията, която ще продължи пет дни, присъстват около 15 000 делегати - включително знаменитостите Чарлийз Терон и Кончита.

Криза за медикаменти застрашава живота на болните от ХИВ

Криза с важни медикаменти за терапия на ХИВ застрашава животи на стотици серопозитивни у нас. В София едно от лекарствата за антиретров...

Атакуващият имунната система ХИВ вирус е заразил близо 80 милиона души от началото на 80-те години на миналия век. Повече от 35 милиона са загинали.

Днес данните показват, че процентът на инфекциите се е увеличил в около 50 страни и повече от два пъти в Източна Европа и Централна Азия. Основна причина е инжектирането с наркотици в много страни, включително Русия, излагайки на риск от заразяване чрез споделяне на игли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com