Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МФ предлага нови безплатни лекарства за дихателни и нервни болести

18 юни 2024, 07:20 часа • 1130 прочитания

И пациентите с дихателни и нервни болести да имат право на повече безплатни лекарства предлага финансовото министерство (МФ).

Оказва се обаче, че с тези решения възникват редица проблеми - производителите недоволстват, разходите на касата растат, защото тя трябва да покрива и таксата за аптеките, а в надзорния съвет на НЗОК има изначално несъгласни с напълно безплатните лекарства. 

Това се разбира от заседание на надзора от края на май, когато предложението на МФ влиза за обсъждане в дневния ред. В крайна сметка надзорниците отлагат решението, за да възложат становища, включително и от инициатора - МФ, като точката не влезе на последното заседание на съвета преди няколко дни, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Добри новини: Ето кои лекарства ще са безплатни от април

Проблеми пред предложението

56 лекарства за кръвно и сърдечни болести станаха безплатни от април по идея на МФ. Сега министерството предлага същата процедура и за дихателни и нервни болести. В надзорния съвет на НЗОК предполагат, че предложенията имат връзка с инфлацията, както и други подобни, например неосъществената идея на кабинета "Денков" за безплатно висше образование. Нивото на инфлацията е ключов критерий за готовността ни за еврозоната.

Решението се отлага в очакване на становища от МФ и МЗ, а също и от две фармацевтични асоциации - на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). "Знаете, че имахме проблеми с асоциациите, които са свързани с предишното вдигане на процента на реимбурсация", обръща се към колегите си Иванка Динева на заседанието от 28 май.

"Извън допълнителния процент, с който бюджетът на касата трябва да се увеличи, ние трябва да предвидим и средства за заплащане на аптеките", допълва представителят на АИКБ в надзора Боян Бойчев. При 100% реимбурсация аптеките не получават нищо от самата продажба, затова касата плаща допълнително.

ОЩЕ: Лекарствата в Европа. Цени, които убиват пациентите

"Би могло, правейки аналогия с таксата при личния лекар за посещение, ние да започнем да мислим и да дискутираме, и съответно след това да получим необходимата информация, за да можем да вземем решение, да има потребителска такса и при получаване на безплатни лекарства", разсъждава Бойчев, като подчертава, че целта не е да се натоварят пациентите с допълнителни такси, а да има контрол върху правилното използване на лекарствата. Идеята обаче е отклонена с аргумента, че тя изисква промени в законите, а те са в правомощията на НС.

При очакване на ново правителство, не е ясно дали то ще припознае искането на предходния министър. Касата не е и в положение да може да си позволи допълнителни разходи, тъй като вече се говори за отваряне на резерва наесен заради по-големите харчове на болниците след решението на КС, че лимитите са противоконституционни.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес