Министър Сербезова издаде заповед за имунизационната кампания срещу Covid-19

7438
Министър Сербезова издаде заповед за имунизационната кампания срещу Covid-19
Снимка: Actualno.com

Със заповед на здравния министър Асена Сербезова са определени лечебните заведения и регионалните здравни инспекции по области, в които да се открият временни имунизационни пунктове за осъществяването на имунизационната кампания.

Съгласно заповедта от 27 декември започва имунизационна кампания срещу Covid-19 на територията на цялата страна.

Асена Сербезова не се притеснява да седне на горещия стол на здравен министър

Дори 100 минути нямаме толеранс за справяне с кризите. Това заяви новият здравен министър проф. Асена Сербезова пред БиТиВи.  По ...

В заповедта се посочва, че имунизационната кампания трябва да се организира на регионално ниво от регионалните здравни инспекции, като имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

При нужда в тези имунизационни екипи могат да бъдат включени и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

Кампанията трябва да започне приоритетно с обхващане на лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу Covid-19 в Република България.

Междувременно стана ясно, че Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу Covid-19 сред населението, както и за необходимостта от продължаване на стриктното спазване на противоепидемичните мерки с цел ограничаване разпространението на вируса у нас.

Асена Сербезова: Ще анализираме ефективността на зелените сертификати

Ще се анализират резултатите от въвеждането на зеления сертификат, каза по БНР новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезов...

Това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова с представители на религиозните общности.

Участниците изразиха готовност да помогнат за реализацията на инициативата, разпространявайки надеждна и на достъпен език информация през информационните канали и социалните мрежи, използвани от съответните общности. Представителите на вероизповеданията са на мнение, че на този етап от пандемията и с оглед обществените нагласи ключови са усилията в посока връщане доверието към научните постижения в медицината и ваксините.

"Много държа до гражданите да достигнат точните послания, да обясним на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са ползите от ваксината. Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората. Ще съм благодарна да се обърнете към религиозните общности, апелирайки към вяра в науката и спазването на противоепидемични мерки, особено по време на предстоящите празници“, посочи здравният министър. По думите ѝ статистиката ясно показва, че над 80% от приетите в лечебни заведения пациенти с Covid-19 са неваксинирани, а броят на хоспитализираните неваксинирани в интензивните отделения надминава 90%", отбеляза проф. Сербезова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com