МЗ пусна поръчката за здравна информационна система, но крайният срок е невъзможен

2413
МЗ пусна поръчката за здравна информационна система, но крайният срок е невъзможен
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Здравното министерство вчера пусна обществената поръчка за изграждане на Национална здравна система. Тя е на стойност 4 125 000 лв. без ДДС.

Първият и вторият етап на системата включват пет обособени позиции: изработка и доработка на регистри за изпълнение на здравната система; разработване на подсистема за електронни административни услуги; изграждане на здравно-информационен портал; изграждане на единно национално електронно медицинско досие; изграждане на подсистема за електрона рецепта и електронно направление.

Главният секретар на БЛС: Пропускът не е лекарска грешка

"Неуспешната интубация не се води лекарска грешка. Това не е грешка, а пропуск. Не мога да кажа, че това е била причината... При пълнат...

Офертите ще се отварят на 2 октомври тази година.

Това прави невъзможно спазването на крайният срок, поет от правителството пред Европейската комисия за изграждане на Националната здравна информационна система (НСИЗ) през месец декември 2018 г. Така е записано в актуализираната през този месец Национална програма за реформи „Европа 2020“.

В най-добрия случай, ако няма обжалване на процедурата, тя може да завърши до декември месец с избор на изпълнител. Оттам-насетне следват сроковете за изпълнение. За първите три обособени позиции той е 6 месеца, а за последните две – 9 месеца. Всички са с 24-месечна гаранционна поддръжка.

Изграждането на НЗИС е част от големия проект „Приоритетни проекти в изпълнение на пътната карта за изпълнение на стратегията за развитие на електронното управление в РБ за периода 2016-2020 г.“ Безвъзмездната финансова помощ по него е на стойност 12 млн. лв., които са обезпечени от Оперативна програма „Добро управление“.

В актуализираната Национална програма за реформи е записано, че НЗИС ще допринесе за осъществяване на реален достъп на пациента до информация за собственото му здраве. А също така до съкращаване на времето за обслужване на пациенти и граждани, за повишаване на качеството на административните услуги в здравеопазването и съкращаване на финансовите разходи. Очаква сезначителна промяна в качеството на здравеопазване чрез използване на нови здравни технологии в областта на електронното здравеопазване.

Назначиха поредния директор на Фонда за лечение на деца

Д-р Георги Деянов е назначен на длъжността директор на ЦФЛД считано от 20.08.2018 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. ...

Здравното осигуряване в България продължава да е предизвикателство, се сочи в Националния доклад за България за 2018 г.

През 2015 г. 4.7% от българите са изправени пред проблеми с достъпа до здравеопазване, което е над средното за ЕС от 3.2%.

12% от населението няма осигуровка, а преките плащания от страна на пациентите остават високи. Някои групи като дългосрочно безработните са изложени на висок риск от недостатъчен достъп до здравеопазване. По-малко от половината от ромите са обхванати от общественото здравно осигуряване.

Ниските публични разходи оказват отрицателно въздействие върху качеството и достъпността на здравните грижи, като същите покриват едва 51% от разходите за здравеопазване. Останалата част се покрива от пациентите.

Системата на здравеопазването остава ориентирана към болничната помощ. Броят на изписванията от болнични заведения, който е един от най-високите в ЕС, както и големият брой болнични легла в интензивните отделения, показват честото използване на болничните грижи. Около 34% от разходите за здравеопазване се изразходват за поддръжка на болниците, което е с 5 % над средното за ЕС ниво. В същото време разходите за извънболнична помощ в размер на 18% от общите се оценяват като много ниски.

Ще закрият ли родилното отделение в Карлово?

Съществува опасност АГ отделението в Карлово да бъде закрито. Въпреки че в родния град на Апостола се раждат около 350 деца годишно, Зд...

Част от болничните легла следва да се преобразуват в легла за дългосрочни грижи. Броят на лекарите е по-висок от средния за ЕС, но общопрактикуващите лекари съставляват 15.6% от всички лекари (спрямо средно 30.2% в ЕС), което показва относително слабото значение, отделено на първичната здравна помощ.

Налице са и високи различия на регионално равнище. През последните години по-малко лекари са напуснали страната, а броят на студентите по медицина е нараснал. От друга страна, съотношението на медицинските сестри към лекарите е много ниско. Професията медицинска сестра е непривлекателна, отчасти поради ниското заплащане.

Проблемите в здравната система се отразяват и върху здравето на населението. В последните години се наблюдава увеличение на продължителността на живота, но въпреки това тя все още е с 6 години по-ниска от средната за ЕС. Детската смъртност остава почти два пъти по-висока от средната за ЕС, със значителни регионални различия, пише още в Националния доклад за България за 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com