Нинова: Здравеопазването трябва да е грижа за човека, а не търговия

2141
Нинова: Здравеопазването трябва да е грижа за човека, а не търговия
Снимка: БГНЕС

Моделът на здравеопазването в България отдавна показа своите дефекти, а кризата с COVID-19 ги задълбочи. Днес абсолютно неадекватно звучат думите на управителя на Здравната каса, че “трябва да запазим системата и да не обещаваме нещо повече, защото никой не очаква нещо повече”. Напротив, смисълът на политиката е да очакваме и да се борим за повече. В здравеопазването всички очакват нещо повече - и пациентите, и лекарите, и медицинският персонал.

Българите очакват да имат достъп до здравеопазване и когато са си плащали здравните вноски цял живот, да не им се налага да доплащат за всяко нещо.

Парите за здраве от акцизи да се вдигнат 5-10 пъти

5 или 10 пъти могат да се увеличат парите за здравеопазване чрез заделяне на по-голям процент от постъпленията от акцизи. Това ще стаби...

Лекарите и медицински сестри очакват адекватно заплащане.

Регионите имат огромни очаквания. Хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там. Тези в Смолян да има в областта поне една денонощна аптека. А родилките в Търговищко да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.

Абсурдно звучи твърдението, че не е време за промени. Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора.

Здравето не трябва да е стока, а болниците търговски дружества, в които то се търгува. Здравната карта трябва да осигурява достъп до здравеопазване на всеки българин.

Проф. Асена Сербезова: В ЕС българите най-много доплащаме за лекарства

Проблемите с липсата на аптеки в малките населени места, недостигът на денонощни аптеки, са от години. А от вчера държавата даде летящ ...

Наложителна е промяна в лекарствената политика. Трябва да се намали ДДС на лекарствата. Те са регулирана стока и това категорично означава падане на цените им. Търговете трябва да се правят от Министерство на здравеопазването, а не от всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество цената е по-ниска. Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин. Той трябва да е в центъра на системата, а не отделни интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com