НПО: Прозрачността в здравната система е ключова за доверието в нея

1662
НПО: Прозрачността в здравната система е ключова за доверието в нея
Снимка: Thinkstock

Национална пациентска организация, обединяваща над 80 пациентски организации, ангажирани с различни социалнозначими и редки заболявания, която е със статут на представителна организация за защита правата на пациентите, очаква отговорните институции в най-кратък срок да се самосезират и данните за органни трансплантации, изнесени от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, да бъдат изяснени. Това се казва в позиция на организацията.

Силно сме притеснени от изнесената пред обществеността информация за извършване на трансплантации на граждани от трети страни, чрез предоставяне на неистински документи или такива с невярно съдържание, включително и извършване на трансплантация на български гражданин в нарушение на установените в страната правила.

Здравният министър разкри скандални нарушения с трансплантации в болница "Лозенец"

Здравният министър Стойчо Кацаров разкри шокиращи нарушения с трансплантациите в болница "Лозенец". От 2019 г. до 27 април 2021 г. в б...

Обявената от министъра на здравеопазването информация е притеснителна и дава повод за тревога. Компрометирано е доверието в българските лечебни заведения и медицинските специалисти в област, в която системно се отчита сериозно изоставане – трансплантации на органи. Въпреки прилаганата до момента политика, както и насърчаването на гражданската активност към даряването на органи, крехкото доверие по отношение на трансплантацията на органи у нас може да бъде зачеркнато, от което ще пострадат най-нуждаещите се – пациентите.

Освен това, резултатите от проверките в държавната болница „Лозенец“, които посочват „технически причини“ за регистрирането и отчитането на разходи за нелекувани граждани, също са притеснителни. В НПО категорично вярваме, че прозрачността за правилното изразходването на публични средства в здравната система е от изключителна важност и тя трябва да бъде ключова в управлението на лечебните заведения, независимо от тяхната собственост. „Източването“ на бюджета на НЗОК чрез фиктивно приемане на пациенти е един от най-сериозните проблеми, но не е единствения, на публичното финансиране на здравеопазването.

За пореден път настояваме за по-голяма публичност в разходването и управлението на публичния ресурс за здраве, както и за създаването на нормативни промени, които да гарантират прозрачността на финансирането на лечечебните заведения, независимо от собствеността им, с публични средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com