НЗОК: 80% плащане сега, 20% през януари

38570
НЗОК: 80% плащане сега, 20% през януари
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на НЗОК потвърди, че най-вероятно ще изплати 80% от извършената дейност на болниците през септември, октомври и ноември тази година. Останалите 20% ще бъдат платени през януари догодина.

Съветът вече прие и проект за бюджет на НЗОК за догодина. През 2014 година касата ще разполага с 2 823 110 хил.лв., от които 2 472 462 хил. лв. – за здравноосигурителни плащания.
За болнична медицинска помощ в бюджета са предвидени 988 128 хил. лв., за лекарствени продукти – 556 000 хил. лв., в т.ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 000 хил. лв., за лекарствена терапия при злокачествени заболявания – 145 000 хил. лв.

Тъсят пари за болниците

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса се събира отново, за да търси пари за болниците, които не могат да се разпл...

Предвидените средства за плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването (МЗ) са общо в размер на 13 400 хил. лв. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение. В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лев за пенсионерите.

В бюджета на НЗОК са предвидени и 1000 хил. лв. за дейностите за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. От 2014 г. финансирането на тази дейност отново преминава в МЗ.
Средствата от 104 834 хил. лв., предвидени за други здравноосигурителни плащания, могат да се разходват по решение на НС на НЗОК, след предоставяне на пакет от мерки, свързани с оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху тяхното разпределение и разходване, внесен от министъра на здравеопазването в Министерския съвет, в следните направления:

Усъвършенстване на механизмите и критериите за договаряне и заплащане на лекарствените продукти и медицинските изделия, финансирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса; прецизиране на обхвата и съдържанието на медицинските стандарти в болничната и извънболничната медицинска помощ; подобряване на изискванията и критериите за медицински и финансов контрол върху дейността на изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ и аптеки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com