Около 3500 са акушерките в страната, средната им възраст е 50 години

4377
Около 3500 са акушерките в страната, средната им възраст е 50 години

"Около 3500 са акушерките в България, които работят в момента. Тяхната средна възраст е около 50 години, защото младите, които завършват в много случаи заминават в други държави",  заяви проф. Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, предаде "Фокус".

Според нея заплащането е един от най-сериозните проблеми в родилната помощ в България, но още по-важен е този за отношението към акушерките. „Лекарите ги възприемат все още като едни помощни кадри, а те учат 4 години, де факто една година по-малко от лекаря. А акушерките имат и самостоятелни функции”, коментира проф. Маркова. Тя добави също, че освен всичко друго, което влиза в ангажимента на акушерката към родилката, е важна и грижата за психологическото състояние на майката.

5 родилни зали в столичната АГ "Шейново" с модерно оборудване и видеонаблюдение

От днес в столичната АГ болница "Шейново" в пет родилни зали ще се работи с най-добрата техника, която се предлага в Европа. В модерниз...

Проф. Станка Маркова посочи като проблем на родилната помощ в България и изтичането на младите кадри към чужбина. Тя посочи, че интересът на младите хора към акушерството се е засилило, но причината за това е перспективата да работят в държава на ЕС и да са материално по-добре осигурени, отколкото в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com