X
 
 

От Видин - медицинските сестри искат край на търговските болници и по две минимални заплати

1608 0
От Видин - медицинските сестри искат край на търговските болници и по две минимални заплати
Снимка: БГНЕС
Едночасов ефективен протест се провежда във Видинската областна болница. Причината – кризата в здравния сектор с медицинските сестри, която вече ескалира по места. Специално във Видин заканата е всеки ден да има ефективни протести, като се предвижда протестите да стават по-дълги.

Не на акционерните дружества, а основната заплата да бъде минимум две минимални заплати. Време е България да ни обърне внимание, казаха в един глас медицинските сестри. Масово сестрите заявиха, че работят на по две места, за да могат да издържат семействата си. "За да оцелеем, нямаме друг избор", каза една от сестрите, а друга посочи, че в много случаи са принудени да напускат България, за да могат да живеят.

Мая Манолова в Стара Загора: Опитват се да смачкат медицинските сестри, но няма да го позволя

„В кой век живеем, нормално ли е в уж демократична България да се питаме имат ли право или не медицинските сестри? Хората се стра...

Вече има недостиг в болницата, голяма част от персонала са пенсионери и може би на тях се крепи болницата. Тези хора обаче са уморени, защото на тях им е трудно да обгрижват други болни, казаха още сестрите пред Нова телевизия. И добавиха – младите хора не могат да си представят, че трябва да работят 24 часа, а ние го правим, защото вече сме като роботи, работим до откат.

Припомняме, че през последните два дни словесните престрелки относно медицинските сестри се изостриха. Здравният министър Кирил Ананиев обвини омбудсмана Мая Манолова, че всява хаос в системата с говоренето си за медицинските сестри и че не може държавата да определя заплатите на персонала в болници, които са търговски дружества. Манолова обаче му отвърна в типичен стил: "Обещахте 50 милиона лева за повишаване заплатите на медицинските специалисти, така че от 1 юни т.г. да бъде постигнато стартово възнаграждение от 950 лева, както е регламентирано в колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". Като Ви пречат търговските дружества, защо не променихте статута им досега? Или пречат само понякога, когато е удобно, а пък в други случаи не пречат, даже помагат."

"Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел", каза Ананиев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители