"Пирогов" обясни за лечението на Даная, помоли спекулациите да спрат

5416
"Пирогов" обясни за лечението на Даная, помоли спекулациите да спрат
Снимка: БГНЕС

За Даная са положени всички възможни усилия и са използвани всички възможни средства, с които разполага съвременната медицина, за да се избегне този изход. Това се казва в отворено писмо от болница „Пирогов“ до медиите. Повод за това са твърдения на близките за пропуски в лечението на 15-годишно момиче, което почина в средата на 2023 г.

Майката на починалото момиче Ани Стоянова заяви пред БНТ вчера, че в "Пирогов" са имали животоспасяващото лекарство за състоянието на Даная“. "Аз лично сама отидох и го взех от ИСУЛ", разказва тя.

ОЩЕ: Даная е образ на цялото ни скапано здравеопазване

Припомняме, че в края на ноември миналата година извънредната одитната проверка на "Пирогов" показа, че при част от документите за осигуряване на лекарствения препарат липсват подписи на лекари и пациенти. В одитния доклад на МЗ е посочено, че шестима пациенти на болницата са получили лекарството за период от 4 месеца за 2023 г. ОЩЕ: Тъмна картина в "Пирогов": На фокус са обществени поръчки

Направено е всичко необходимо

От лечебното заведение са категорични, че пациентката е консултирана своевременно от множество специалисти, включително хематолог, неврохирург, реаниматор, педиатър, анестезиолог и др. „Терапията за основното, хематологично заболяване е започната още в деня на постъпването и е продължила и през следващите дни, включително с преливане на кръв и кръвни продукти. Направени са всички необходими консултации, консилиуми, динамично проследяване, периодична образна диагностика и мониториране на жизнените клинични и лабораторни параметри“, категорични са от „Пирогов“.

ОЩЕ: Майката на Даная, чиито органи дариха: По-спокойна съм като знам, че част от нея е на нашия свят

„Направени са всички възможни стъпки за подобряване на кръвосъсирването и нормализиране на силно променените при постъпването кръвни показатели, свързани с основното заболяване на пациентката“, добавят от спешната болница. От там припомнят, че основното заболяване на пациентката е дефицит на фактор VII на кръвосъсирването, както и че то се съпътства от второ хематологично заболяване – имунна тромбоцитопенична пурпура. „И двете заболявания, независимо едно от друго, нарушават силно възможностите на организма за кръвосъсирване, поради което тези пациенти са с многократно повишен риск от неконтролируеми кръвоизливи във всички части на тялото, а хирургичните интервенции при тях са осъществяват само при крайна необходимост“, обясняват медиците.

От „Пирогов“ призоваха обвиненията към екипите на болницата да се основават на реалните факти и обстоятелства. „Призоваваме този трагичен случай да не се превръща в инструмент за публичен линч, саморазправа и постигане на лични цели. Нека да останем обединени около каузата за по-добро детско здравеопазване  - кауза за която работим и стоим всички. Отдавна“, казват още от „Пирогов“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване