Плашат незаконно със санкции родителите, отказали ваксини

15346
Плашат незаконно със санкции родителите, отказали ваксини
Снимка: Getty Images/Guliver

Лични лекари карат родителите на 12-годишните деца да се подписват в журнал за отказ от ваксина срещу морбили, паротит и рубеола (МРП). Екипът на Actualno.com разбра и за случаи, в които ръководства на училища заплашват родителите, че няма да допуснат децата им до класната стая, ако не представят документ, че детето им е имунизирано срещу морбили за втори път. Сестрите от учебните заведения са инструктирани да прозвънят родителите на децата, за които нямат данни за имунизационния статус. Такава „заповед“ е била спусната от Районните здравни инспекции. Пред кабинетите на личните лекари медицинските лица натърват на това, че „има епидемия от морбили".

Защо всичко това не е редно?

НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България гласи:

Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Имунизацията се счита за завършена при:

1. (нова - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 9.10.2012 г., изм., бр. 47 от 2013 г. , в сила от 28.05.2013 г.) три приема рекомбинантна ваксина срещу хепатит тип Б;

2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 9.10.2012 г., изм., бр. 47 от 2013 г. , в сила от 28.05.2013 г.) три приема комбинирана петкомпонентна ваксина срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш с ацелуларна компонента, хемофилус инфлуенце тип Б (ДТКаПиХИБ);

3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 9.10.2012 г.) три приема конюгирана ваксина срещу пневмококови инфекции;

Да, има пострадали: Пета година Филип е в будна кома след ваксина срещу морбили (ВИДЕО)

Случаите на морбили в Пловдив събудиха неочакван интерес към страницата на Филип във Facebook - заради твърдение, че е пострадал след п...

4. (нова - ДВ, бр. 77 от 2012 г., в сила от 9.10.2012 г.) един прием на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола.

Същото важи и за всички останали имунизации, за които е предвиден допълнителен прием, но имунизацията се счита за завършени при по-малко приеми.

След отказ от ваксиниране и полагането на подпис в журнала на личния лекар, обаче за родителя следват санкции. Той може да очаква обаждане и покана от Районната здравна инспекция, която да му наложи глоба, както и да му бъдат спрени месечните детски помощи. Конкретно при 12-годишните деца всички тези действия са незаконни, защото те всъщност биват ваксинирани за втори път. Първият прием на МРП ваксината е на 13-месечна възраст.

Освен това периодът за поставяне на ваксината е краят на календарната година, в която предстои ваксината да бъде сложена на съответното дете, т.е. ако тази година се слага съответната ваксина на набор 2005, то би следвало ваксината да се сложи до края на 2017 година. Или ако детето ви е на 12 години и 1 месец, то времето до неговите 12 години, 11 месеца и 29 дни означава спазване на срока.

Също така съгласно чл. 53 от Конституцията на Република България всеки има право на образование, а училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

Когато медицинските светила премълчават за ваксините

"Аз не съм видял някой да се разболее от морбили, дори когато е с една доза" (бел. ред. - приел една доза ваксина срещу морбили). Това ...

Защо паниката е изкуствена?

Случаите на морбили и леталните изходи от болестта, които се използват да всяват паника, са в периода от януари 2016 година насам, като пикът на заболеваемостта е бил през ноември 2016 година, показва доклад на Световната здрана организация. Т.е. не са се заразили хиляди, а починали 17 души през последния месец, каквито са внушенията.

Само преди три години през 2013 година у нас има 13 случаи на морбили. Тогава това не предизвика притеснения у никого.

Всеки може да види листовката на съответната ваксина, а в официален международен доклад, в който сред авторите виждаме името на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и в който като източник присъства Министерството на здравеопазването, се казва в прав текст, че в периода 2009 – 2011 година във възрастовата група 1-14 години 70% от заболелите са приели преди да се разболеят една доза ваксина МПР (морбили-паротит-рубеола). В доклад на Националния център по заразни и паразитни болести от 2013 година пише (стр. 7), че 14,29% от разболелите се от морбили преди четири години са приели една доза ваксина МПР. 78,57% не са изобщо ваксинирани, като остават 7,14% заболели, за които не се уточнява какво е положението.

До момента е ясно, че при два от трите доказани случая на морбили лицата са били ваксинирани.

Баща разказва какво се случва с детето му след ваксина (ВИДЕО)

До 1,6 месеца беше нормално здраво и развито дете, говорящо. След поставянето на ваксината Пентаксим (Pentaxim) му се схващат краката....

Защо е проблем?

Проблем е, защото паническото поставяне на ваксини в период, в който се очаква грипна вълна, може да доведе до пропуски при прегледа на здравословното състояние на детето. Ако, не дай Боже, се случи по-сериозна реакция, няма лекар, здравна институция или друг орган, който да поеме отговорност, както и да окаже медицинска помощ. България е може би единствената страна в света, в която случаи на пострадали от ваксини не се регистрират, не се признават. Така вече пет години семейството на Светла Пенкова гледа 6-годишния Филип, изпаднал в състояние на будна кома след същата тази МРП ваксина. "Рехабилитатор и логопед идват вкъщи – издръжката е за наша сметка. Заради нашето нежелание да ваксинираме, държавата не ни отпуска детски надбавки, РЗИ се опита да ни санкционира", каза Светлана. Родителите на Младен и Светослав в момента събират средства, за да може да провеждат лечението на децата си. Сами.

На снимката: Част от листовката на ваксината Приорикс (Priorix), в която са описани нежеланите реакции

Дори да има желание да ваксинира детето си срещу морбили, родителят в България трябва да го направи, включвайки жив щам и срещу паротит и рубеола, които са в състава на МРП ваксината. Използваната понастоящем в България ваксина съдържа живи атенюирани (отслабени) вируси на морбили, паротит и рубеола, като морбилният вирус е щам Schwarz, произведен в пилешки ембрионални клетки. Ваксината съдържа сорбитол, манитол, неомицин и други помощни съставки. Моноваксини у нас няма.

Два от трите случая на морбили в Пловдив са при ваксинирани

Националната референтна лаборатория по морбили на НЦЗПБ обяви резултатите от получените материали от тримата болни от морбили в Пловдив...

Кой има полза?

Родителите, отказващи да ваксинират децата си, подлежат на санкции. Те са глобявани, лишавани са от детски надбавки, а децата им не посещават детски градини (ако са в състояние да го правят.) 

На 24 март служебниято министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев съобщи, че към момента 9 700 дози ваксини са в складовете на здравното министерство, а 51 433 дози са раздадени в регионалните здравни инспекции. Здравният министър призова директорите на РЗИ да контролират наличностите на ваксини към личните лекари. Ще бъдат договорени още 152 000 дози.

Няма да ни омръзне да повтаряме

България е една от малкото европейски страни, в които има задължителни ваксини. Миналата година дете пострада в Хасково след ваксина. На случая не беше дадена гласност и така и не стана ясно след коя точно ваксина е пострадало - Pentaxim (Пентаксим) или Synflorix. Задължителните ваксини са характерни за страните от бившия комунистически блок, макар че в Русия избор на родителите е даден още през 1998 година. През февруари излязоха данни, според които нивото на детската смъртност у нас е два пъти по-високо спрямо тази в Европейския съюз. България е и една от страните, в които ваксини се поставят на новоредени бебета - на 48-мия час след раждането - БЦЖ и Хепатит Б. У нас не съществува и регистър на пострадали от ваксини деца. Тези случаи просто не се признават. Фонд за обезщетение също няма.

Проф. Тодор Кантарджиев: Епидемия от морбили в България няма

Епидемия от морбили в България няма, страната ни е на етап елиминиране на болестта. Това каза в Сутрешния блок "Добро утро, България&ld...

По данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2011 г., 19 държави имат действащи програми за компенсации на увреждания от ваксини. Началото на тези програми е поставено през 1953 г., когато Германският върховен съд постановява, че хората, които са пострадали вследствие на задължителна ваксинация (в конкретния случай вариола), следва да бъдат компенсирани. Германия създава компенсационна програма през 1961 г. Франция изпълнява подобна схема през 60-те. През 70-те загрижеността за нежеланите реакции вследствие извършени имунизации против дифтерит-тетанус-коклюш води до установяване на компенсационни програми в Австрия, Дания, Япония, Нова Зеландия, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

През 1980 г. Тайван, Финландия, САЩ и Квебек (Канада) въвеждат такива програми. През 1988 г. Испания създава своята компенсационна схема (Programa de compensación por lesiones causadas por vacunas). Италия, Норвегия и Република Корея правят същото през 90-те. Последно създадени са компенсационните схеми в Унгария (2005), Исландия и Словения. Установен е значим обществен натиск в други държави, включително Австралия, Канада и Ирландия, да се основат подобни схеми. Към този момент няма програми, които да покриват развиващите се държави.

Преди посещение за ваксинация, задължително се информирайте от лекаря коя ваксина (име) предстои и се запознайте подробно с листовката ѝ. Следете дали е от първичната схема и коя доза поред е, или е реваксинация. Когато сте в кабинета за процедурата, преди нея задайте всички въпроси, които имате и изискайте подробен преглед на детето, включително и някои изследвания, ако прецените.

Информирайте лекаря за всичко, свързано със здравословното състояние на детето - алергии, други противопоказния, както и фамилни обременености. Не е проблем да се отложи ваксина, проблем е да се сложи на нездраво дете. Противопоказанията за ваксинация са описани в Приложение № 10 към чл. 20 от Наредба 15 за имунизациите. Не разрешавайте поставянето едновременно на 2 ваксини! Не разрешавайте ваксиниране преди навършване на съответната възраст според имунизационенния календар. Времето между 2 ваксинации трябва да е минимум 30 дни.

При ваксинация винаги си записвайте датата, името на ваксината, партидния номер и коя поредна доза от схемата е!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com