Премиерът спрял Хинков да сменя болнични директори

3681
Премиерът спрял Хинков да сменя болнични директори
Снимка: БГНЕС

Процедурите за конкурси за директори на болниците трябваше да ги проведа аз. Но аз бях спрян. От правителството бях спрян. Бях спрян от премиера, вицепремиера. Тогава беше казано, че министър, който си отива, не трябва да провежда конкурси. Това каза пред БНР бившият здравен министър проф. Христо Хинков, който си постави оценка "Добър 4" за работата си на поста.

"Здравеопазването е един възел от проблеми, свързан с много фактори, много интереси, много зависимости – неща, които трябва да се решават екипно, постепенно, целенасочено и устойчиво", каза той.

ОЩЕ: Защо здравен министър не може да уволни шеф на голяма болница: Проф. Христо Хинков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Хинков сподели, че му е олекнало, след като вече не е министър, но не съжалява за нищо. "Много е тежка тази задача", обясни професорът и подчерта, че не е канен от служебния министър Димитър Главчев да продължи да бъде на поста. Хинков повтори отново, че не желае повече да заема поста на здравен министър, като най-важната причина за това е, че не може да се създаде устойчив екип и устойчива политическа подкрепа, която да "не бъде свързана с влияния и интереси и в областта на лекарствата, и в областта на назначаването на директори".

Проблем с детската болница

Като голям проблем бившият здравен министър посочи детската болница. "Има голям натиск да се осъществява подобна инициатива от частна структура. Има неравнопоставеност между държавните и частните болници и по отношение на тяхното изграждане и поява въобще. Ще се получи така, че детската болница ще изчака да минат всички процедури, свързани с обжалване на всяка обществена поръчка, която тя е длъжна да прави, докато една частна инициатива може да построи частна болница за по-малко от 2 години. Това е голям проблем. От друга страна наличните човешки ресурси са ограничени и може да се получи така, че няма да има кой да работи в голямата болница, която е национален приоритет".

ОЩЕ: Недостиг на персонал може да е заплаха за бъдещата Национална детска болница

Според него решението в този случай е парламентът да освободи тази болница от обществени поръчки, за да може бързо да бъде завършена. "В противен случай процедурите ще се протакат в годините, защото винаги се намира фирма, която да обжалва всяка стъпка в това изграждане", обясни той. По думите му в момента се очаква решение на Върховния административен съд по жалба на фирма, но то се бави. "Тромава процедура", заключи проф. Хинков.

За липсата на лекарства

Като друг голям проблем той посочи периодичното изчезване на лекарства. "Завещах на следващия министър и това решение - да се удължи срокът за забрана на изнасяне на лекарства", каза бившият министър. ОЩЕ: Проф. Христо Хинков: Трудно ми беше да разбера, защо изчезват лекарствата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com