Недостиг на персонал може да е заплаха за бъдещата Национална детска болница

1412
Недостиг на персонал може да е заплаха за бъдещата Национална детска болница
Снимка: iStock

Здравният министър скоро трябва да представи в Народното събрание план за ускорено изграждане на Национална детска болница. Недостиг на кадри може да се окаже предизвикателство пред вече построената такава. За трансплантациите и липсата на ресурс у нас коментират директорът на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков и началникът на клиниката по детска гастроентерология д-р Мила Байчева в студиото на Bulgaria on air.

"Трябва да бъде представен екшън планът с времевите интервали за различните етапи на изграждането на болницата. По отношение на нея МЗ е възложило на инвестиционната компания всички дейности по тези етапи, които са разработени", каза д-р Здравков. Важна е и кадровата обезпеченост за бъдещата Детска болница. Д-р Здравков казва, че ако няма общодържавна политика, трудно ще се преодолее дефицитът, тъй като либерализацията на пазара позволява на всички медицински специалисти да пътуват в цяла Европа. Към момента има липса на достатъчен брой медицински сестри. Трябва да се гарантира, че при откриването на болницата ще има кадри. Той подчерта, че за 3г. четири пъти се е увеличил броят на специализиращите лекари в Педиатрията, има и такива, които са завършили в чужбина и се връщат да работят у нас.

Д-р Байчева поясни, че от гледна точка на работещите лекари има доста проблеми в момента. Тя казва, че това, че лекарите са разпръснати по болниците и по този начин се компрометира лечението. Събирането под един покрив на всички специалисти е важно, за да не се налага пациента да се разкарва из цяла София.

Още: Депутатите се разбързаха със строежа на Националната детска болница

Липса на ресурс у нас

Чернодробна трансплантация на 4-годишно дете е извършена в Германия, тъй като у нас няма ресурс за извършването ѝ. Лекарите обясниха, че "трябва широк опит на специалистите, който трябва да се натрупа в годините. 17 години съществува детска трансплантационна програма в болница "Лозенец". При настоящата ситуация в безтегловност не може за всяко дете да се организира и подбират мултидисциплинарни екипи, да се намери център за трансплантация. В случая трябваше да реагираме за дни", уточни д-р Байчева. 4-годишното дете е в интензивно отделение, в стабилно състояние в болницата в Германия. За да се реализира операцията са съдействали от Министерство на здравеопазването, посолството в Германия, търговското аташе в Хамбург, който е бил медиаторът между медиците в клиниката и семейството.

5-6 деца планово се пращат на трансплантация. Националната здравноосигурителна каса заплаща лечението в европейските държави но контактите се решават случай по случай.

Програмата

Още: Няма да има комисия в парламента за детската болница

Лекарите настояват, ако у нас не е възможно да се създаде такава програма за трансплантации, поне да се канализира редът с кои центрове в Европа ще се работи. Към момента имаме трансплантационен център към Военномедицинска академия. "Експертни съвети трябва да вземат решение, МЗ и секцията към Медицински надзор, която се занимава с трансплантации. Не се извършват и бъбречни трансплантации, преди години имаше и такава програма, подготвя се тя да бъде възстановена, има изпратени специалисти за обучение", каза д-р Благомир Здравков.

По повод първата въздушна линейка, той казва, че дават редакция на медицинския стандарт по спешна медицина, „най-вероятно колегите от МЗ ще пуснат проекта - стандартът трябва много ясно да регламентира дейността на авиационните спешни медицински екипи“. Д-р Здравков поясни, че е нужна координация, индикация за вдигане на хеликоптера, какви пациенти ще транспортира. „Много е важно обучението на тези хора, върви поредното обучение на екипите. Това са хора с доказани практически умения и теоретични знания, които получават сертификат на основата на изпит", допълни д-р Благомир Здравков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com