Признание и от Щаба - има проблем с броя на болните от коронавирус медици във Видин

13475
Признание и от Щаба - има проблем с броя на болните от коронавирус медици във Видин
Снимка: Министерски съвет

50 нови случаи на COVID-19 (коронавирус) са установени за денонощие в България, от които 20 са вече в болница. С това общият брой случаи става 1437, 1134 са активни. Това заяви началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Направени са 859 PCR теста за денонощието, като общо направените тестове вече са 45 208, т.е. 6 458 души на 1 000 000, при 7 000 000 души население.

Намаление на случаите с коронавирус в България за 24 часа, Мутафчийски не коментира как Борисов носи маска

39 новопотвърдени случая на COVID-19 (коронавирус) за последното денонощие, като 11 са постъпили в болница. Общо потвърдените случаи на...

В Пловдив има 11 нови случая, като там има клъстер от две семейства в село Брестовица - общо 13 случая дотук. Заразяването се свързва с дошли си от Германия. В Плевен пък има нови 8, 6 от които свързани със завод "Мизия". В София са 13.

Има 6 нови случаи на деца, нито едно обаче не е прието в болница - заради липса или леки клинични оплаквания.

155 медици вече са болни, т.е. увеличение с 5 нови случая. 2 лекари и 1 медицинска сестра, в Плевен 1 медицинска сестра и във Видин - 1 акушерка. Във Видин има 33 болни медици, т.е. почти 10% от персонала на Видинската болница, стана ясно от думите на Мутафчийски. Той напомни, че неврологичните и кардиологичните случаи се препращат към Лом. И добави, че здравният министър е разписал писмо за пренасочване на медици към Видин.

Отчетени са 21 нови случая на оздравели, с което стават общо 243. Починалите са 3, вече са общо 61, като всичките имат придружаващи заболявания, единият от които е случай от Брестовица.

287 души в момента лежат в болница, 39 са в интензивни отделения, като тук няма промяна.

Заразата с коронавирус с още по-голям ефект върху Плевен, заради случилото се в завод "Мизия"

58 новооткрити случая на коронавирус в България през последното денонощие, 22 от които са в болници. Общо потвърдените случаи са 1348, ...

Към края на май ще бъде дадена възможност да се положат изпитите след VII клас и матурите за завършване на средното образование - такова мнение "изкристализирало" след три разговора с министъра на образованието.

В село Гара Орешец ще бъде пратен допълнителен персонал, заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В болница влизат болни хора, не носители, подчерта д-р Ангел Кунчев. Общопрактикуващ лекар прегледал всички и не открил сериозно състояние.

От три седмици настояваме пред премиера да се промени начинът на оповестяване на данните за коронавирусната инфекция, каза още Мутафчийски. Той разказа и за идея за "детски брифинг", която получил от "един баща", но не можело да се осъществи. "И за нас е много изчерпваща задача", увери началникът на Националния оперативен щаб. "Преносителите на лоши вести ги убиват - на път сме да ни убият", иронизира Мутафчийски, може би визирайки свое интервю от вчера, 29 април.

Според него, не можело да се каже, че "не сме възприемчиви", визирайки Щаба и различни мнения, данни и позиции, но изрази съмнение, че в България може да не се заразяваме толкова, като даде примери с фамилни клъстери като този в Брестовица. Към този момент общата смъртност в България е с 10% по-малка, загиналите са 99% с тежки заболявания.

Обсъждат се много мерки - с хоризонт септември, октомври, ноември, увери Мутафчийски. А относно идващия 1 май и дали ще има нови мерки, отговорът беше "няма основание да се предприемат други, по-различни мерки".

56 са новите случаи на COVID-19, общият брой достигна 1290

56 са новите случаи на COVID-19 у нас, а общият им брой достигна 1290. Това стана ясно от думите на началника на Националния кризисен щ...

Началникът на щаба посочи като слаб момент за болниците местата за почивка на медиците - като напомни, че близък контакт значи повече от 15 минути в затворено помещение 3 на 4 метра. Не може обаче да замре лечебната дейност, каза Мутафчийски, визирайки конкретно онкоболните. Трябва да се възстановят тези дейности, с много голямо внимание от всички болници, настоя той. Може би последните отпаднали мерки ще са посещения в болници и в старчески домове.

Д-р Ангел Кунчев предупреди и, че има полет на Bulgaria Air Амстердам - София, с установен болен от COVID-19, а след това и още два положителни случая за болестта. Открити са адресите на всички 95 души, пътували в самолета, но Кунчев призова всички, които са пътували на този самолет, да се свържат с местните РЗИ.

Още: "Коронавирусът - в САЩ вече почват да се страхуват сериозно от безработицата"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com