Проф. Аргирова: Трябва да се ваксинираме бързо, докато още няма втори щам

5365
Проф. Аргирова: Трябва да се ваксинираме бързо, докато още няма втори щам
Снимка: Getty Images/Guliver

Мисля, че трябва да очакваме леко повишаване на случаите на коронавирус заради изборите. Това каза проф. д-р Радка Аргирова, може би най-голямото име във вирусологията ни.

Според нея, някои малки дневни спадове не сочат към истински спад. Все повече млади хора се появяват в спешните отделения – на първо място при ненавременно търсене на медицинска помощ, предупреди тя. Първият път, когато човек не се почувства добре – малко задух, кашлица, веднага да се търси помощ, каза лекарят пред Нова телевизия.

Откриха нов вариант на коронавируса, засечен е и у нас

Нов вариант на коронавируса е идентифициран от Университета в Лиеж в Белгия с редица ключови шипови и допълнителни мутации, съобщи &bdq...

Не мога да твърдя, че има по-тежко протичане на COVID-19 според новите генетични линии и мутации. "Целта е бързо да става масово ваксиниране, за да можем да спрем вируса – не само ваксиниране, но и бързо", каза Аргирова. Тя повтори това, което каза преди над 3 седмици пред Actualno.com – още няма втори щам, затова трябва да се бърза. "Варианти ще има, въпросът е нов щам да няма", подчерта експертът.

Какво значи нов щам - това ще е вирус, при който нито един вид от създадените сега чрез ваксина или по естествен път антитела срещу COVID-19 не действат.

Освен това, трябва да е ясно дали ваксините пазят от разпространение на вируса. Според нея, много обнадеждаващо е голямо изследване на РНК ваксините с над 16 000 души, съгласно което предаването на вируса при ваксинирани е минимално – около 1% в случаите. Проф. Аргирова поясни и, че най-малко 6 седмици след преболедуване трябва да се тестваш, ако имаш антитела, да не бързаш да се ваксинираш. "Засега още нямаме точна представа кога да се сложи ваксина", добави професорът, след като уточни, че титърът антитела все пак е някакъв количествен показател в какво състояние ни е организмът. Остава обаче открит въпросът с клетъчния имунитет - този, който реагира при нова среща с вируса и произвежда определени T-клетки, които атакуват заразените от вируса клетки. В такива случаи и антителата в организма почват да се увеличават - когато имунната система е нормална.

Витамин C е хубаво да се взема преди заразяване и след като се оздравее, не бива да се взема като си болен от COVID-19. Витамин D е хубаво по принцип да се взема. Електролити - също.

Проф. Радка Аргирова: Ще продължат малките пикове на коронавируса

В малките населени места имаме по-малко ваксинирани, по-малко болни, на някои места дори изобщо няма болни. Но това не е причина да не ...

Като цяло имаме малко по-общото впечатление, че при британския вариант на коронавируса има по-тежко протичане. В някои случаи не се повлиява толкова добре с подаване на кислород, а това ни е основното оръжие. Това заяви зам.-директорът на "Пирогов" Николай Габровски.

Според него, не може да се говори за наплив в болниците на наплашени хора. В "Пирогов" има 450 легла и приемаме само най-тежките случаи, увери той пред БНТ.

Още: Отново - увеличение на случаите на коронавирус, ръст и при положителните проби

Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com