Рано или късно ще има задължителна ваксинация срещу КОВИД на медиците, казва клиника, предизвикала Фейсбук взрив за ваксините

17676
Рано или късно ще има задължителна ваксинация срещу КОВИД на медиците, казва клиника, предизвикала Фейсбук взрив за ваксините
Снимка: Getty Images/Guliver

"След проведени неофициални разговори с Министерството на здравеопазването в град София, мениджърският екип на варненската дентална клиника "Дентапрайм" очаква, че рано или късно ще влезе в сила задължителна ваксинация на медицинските екипи. Дотогава екипът на клиника "Дентапрайм" ще бъде напълно ваксиниран". Това пише в официална позиция на денталната клиника, която беше разпространена до медиите.

Причина за позицията се оказаха вътрешни решения на клиниката, които бяха разпространени във Фейсбук. Става въпрос за решения, касаещи ваксинацията срещу коронавирус на служителите на "Дентапрайм".

Ваксините срещу коронавирус може да станат платени?

Имаме около 2,5 млн. налични дози ваксини. Най-много са поставените дози от РНК ваксината „Комирнати” на Pfizer/BioNTech - ...

"За да предпази все още неваксинираните служители, денталната клиника предприема драстични мерки. Така например служителите, които все още не са ваксинирани и нямат противопоказания за ваксинация, не са допускани до ресторанта, кафетерията и конферентните зали. Въпреки това, те все още имат възможност да се насладят на балансираното 3-степенно обедно меню, което клиниката предлага, но в специално обособени места на открито", казват още от "Дентапрайм".

"Естествено, при въвеждането на мерките се породиха и дискусии. Въпреки това, според проучвания на епидемиолози и специалисти в областта на аерозолните изследвания, няма по-добър и ефективен начин да предпазим неваксинираните колеги от Делта мутацията", заяви Юлия Радева, част от мениджърския екип на денталната практика. Защото дори тестовете, които се провеждат два пъти седмично на място в клиниката, не могат да се справят с новия вариант на вируса, добавят от клиниката.

"Делта мутацията представлява огромно предизвикателство за здравната система. Зъболекарските практики също са повлияни от това и биват изправени пред задачата да предпазят пациентите и персонала си. Дентална клиника "Дентапрайм" в град Варна си е поставила за цел да постигне почти 100-процентова ваксинация сред служителите си. За сравнение, до момента 83% от медицинския персонал в Германия е получил първа доза от ваксината" - с това обаче започва позицията на клиниката по темата мерки срещу коронавируса.

"За да мотивира към ваксинация персонала си, денталната клиника предлага на служителите допълнителен ден отпуск или 3-цифрен бонус към заплатата, чиято стойност възлиза на над средното ниво за страната. Дори и без тези мотивационни способи, желанието за ваксинация сред персонала е голямо. (...)  Въпреки че мерките на "Дентапрайм" първоначално получиха голям отзвук, това е правилният подход. Ваксината предпазва ефективно служители и пациенти от COVID-19 инфекция, която може да доведе до сериозни последствия, дори и при млади хора. Никога досега не се е случвало ваксина да е проследявана и изследвана толкова продължително и прецизно по целия свят. Ваксинирането е безопасно и се препоръчва на всеки, който иска да предпази себе си и околните", гласят други части от позицията.

"Знаем от други държави като Германия, че голяма част от медицинския персонал първоначално е бил скептично настроен, но това вече се променя. В България, ние също очакваме готовност за ваксинация от всеки, който има директен или индиректен контакт с пациенти", сподели д-р Василева, част от медицинския екип на клиниката.

В Унгария - всеки, който иска, вече може да получи трета доза ваксина срещу коронавирус

От началото на месец август, Унгария вече предлага трета (бустерна) доза ваксина срещу коронавирус, посочва Politico в свой анализ какв...

Задължително ваксиниран срещу коронавирус?

Може ли в България работодател да налага вътрешни правила за работа, при които се създава фактическо неравенство в правата на служителите по здравен признак, макар и това да е оправдано с защита на общественото здраве, дори на микрониво – т.е. в една фирма?

Въпросът стана актуален както с настъпването на четвъртата вълна на коронавируса, така и заради циркулираща публикация във Фейсбук, според която варненска фирма въвежда групови правила, за да се опази от COVID-19. Сред правилата, напълно ваксинираните няма да бъдат задължени да носят маски в общите помещения за служители, няма да бъдат тествани за коронавирус всяка седмица и ще могат да продължат да използват кухнята/ кафетерията и помещенията за пушене. Съгласно написаното, неваксинираните срещу коронавирус ще носят маски навсякъде, освен по време на хранене, включително и в служебните бусове, два пъти седмично ще минават антигенен тест, като това се отнася и до преболедували, няма да имат достъп до помещенията за хранене и пушене, а храната им ще се предоставя в кутии и ще може да се консумира на определени специално за това места.

Фирмата осигурява втора групова ваксинация на място, като всеки напълно ваксиниран ще получи еднократен бонус по избор – 250 лв. или 1 ден платен отпуск. А в обявлението има информация, че за 2 дни 8 служители са се разболели от COVID-19.

Юридически поглед

Как може да избегнете новите мерки срещу коронавируса – с ваксинация и тестове

Влязлата вече в сила заповед на служебния здравен здравен министър д-р Стойчо Кацаров, която най-общо ограничава присъствието на персон...

Законно ли е всичко това в България? Според адвокат Милен Пенев, както и според негов колега, който пожела да остане анонимен, има нарушение на заповедта на здравния министър № РД-01-726/23.12.2020 г., т. 7. Според този текст, имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и безплатна, прави се по желание.

Освен това – засегнатите може да обжалват по Закона за защита от дискриминация. Например, по чл. 4, може да се търси дискриминация по лично положение или убеждения, по чл. 13, ал. 1 – т.нар. еднакви условия на труд, по чл. 14, ал. 1 – защото се създават условия за неравно възнаграждение на една и съща позиция, тъй като разходите за антигенни тестове, ако се покриват от съответния служител, намаляват заплатата му. По този закон може да бъде сезирана Комисията за защита от дискриминация (КЗД) и да има жалба пред съд.

По-сериозна опция е да има сезиране на МВР и прокуратурата – заради чл. 143 от Наказателния кодекс (НК). Той гласи: Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.

По-интересни са хипотезите в Кодекса на труда или по-точно чл. 127. Там се уреждат задълженията на работодателя, но например ал. 1, т. 2 (да се осигурят работно място и условия в съответствие с характера на работата) може да бъде тълкувана в две направления – работодателят да каже, че не може да осигури тези условия без ваксинация и регулярни антигенни тестове! Ако обаче говорим за предприятие, в което има синдикат, то работодателят първо би трябвало да даде информация за всякакви мерки на синдиката и да проведе консултации (чл. 130). А чл. 118 забранява едностранно изменение на трудовото отношение, но съдът би трябвало да каже дали тези действия на на работодателя се приемат за такава промяна. Що се отнася до Кодекса на труда, отговорната институция, освен съдът, е Главна инспекция по труда.

Внимание и към Конституцията – специално чл. 29, ал. 2 гласи, че "никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие". Ваксините срещу коронавируса обаче не са експериментални по смисъла на разрешението им, а са в действие с формулировката "под условие". "Под условие" значи следното - че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация за това НЕ дали, а колко дълго трае защитата, до колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID 19, до колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени и дали предотвратява асимптоматични случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване