Руска медия: В България боледувайте само през седмицата

14166
Руска медия: В България боледувайте само през седмицата

В България е по-добре да боледувате и ходите на лекар през седмицата. В почивните дни на практика е невъзможно да получите качествена безплатна медицинска помощ. Това е основният извод във водещата статия на "Российская газета", посветена на здравеопазването в няколко европейски страни, включително и у нас.

В страната съществуват т.нар. лични лекари, избирани от пациентите. По закон, след преглед на "своя" пациент, те трябва да му напишат направление за съответната профилирана клиника, взимайки за това малко повече от едно евро такса. Болниците са задължени да го приемат и да го лекуват. Лечението, включително скъпоструващото, трябва да се заплаща от Националната здравноосигурителна каса, където всеки работещ или неговият работодател внася определена вноска от заплатата си.

Заплатите в здравеопазването може да се вдигнат, каза Дянков

Година на избори е, но ГЕРБ няма да остави дупка в бюджета за следващото правителство, което и да е то. Ние обаче се готвим да управляв...

При извънредните случаи или в почивните дни болният ще бъде приет от дежурната болница и безплатно ще му се окаже първа помощ. Натрупаните суми и проведеното лечение се отразяват в така наречената Здравна книжка. Личният доктор може да бъде сменен два пъти годишно. Не съществува териториално обвързване.

Така изглежда българската здравна система на хартия...

На практика тя почти не работи, отбелязва изданието.

Изпихме антибиотици за 115 млн.

Българинът продължава да залага на антибиотика в битка за здравето си. През миналата година сме изпили мощни илачи за 115 милиона ле...

Мнозинството български граждани са принудени да плащат за лечението от своя джоб. А и качеството на медицинските услуги постоянно пада, защото опитните лекари предпочитат да си търсят работа в развитите страни от Европейския съюз заради ниските заплати в България. Смята се за голям късмет, ако сред познатите си имаш квалифициран специалист, завършва изданието.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване