Сачева посочи болния от COVID-19 кмет на Русе като виновник за огнището, персоналът на дома е пред напускане

19652
Сачева посочи болния от COVID-19 кмет на Русе като виновник за огнището, персоналът на дома е пред напускане
Снимка: ПЦ на МС

Ситуацията с разпространението на коронавируса в дома за стари хора "Възраждане" в Русе към този час изглежда така: 215 общо са потребителите на дома за стари хора в Русе. 51 са заразените, а 22-ма са в болници за лечение. Двама души са починали. Шест души от персонала са дали положителни проби.

"Тежка е ситуацията с нарастване броя на болните. Това е най-големият дом в област Русе - 220 души е капацитетът му, 217 са в момента. Увеличава се и броят на обслужващия персонал, заразен с COVID-19. Положението ескалира. От самото начало сме дали указания за заведенията за социални услуги, но за съжаление явно контролните органи и община Русе са подценили това, за да допуснат тази ескалация при толкова много лица и персонал в най-големия дом на територията на община Русе. Може би поради фактът, че кметът на общината Пенчо Милчев беше болен от COVID-19, той днес е изписан и е на домашно лечение. Зам.-кметът по хуманитарните въпроси също беше болен. Те са подценили ситуацията, както и ръководството и са допуснали разпространението на заразата, което никак не е приятно както за самите потребители, така и за техните притеснени близки. Притеснение има и сред персонала. Имам информация, че голяма част искат да напуснат заради тази ескалация на заболяването." Това каза Светлана Ангелова от ГЕРБ на брифинг в НС със социалния министър Деница Сачева по повод огнището на COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе.

"Персоналът в дома се оплаква и от лоши условия на труд. Поискала съм доклад, очаквам да разбера от какво точно се оплакват днес следобед. Но подчертавам, че организацията на работата би следвало да бъде на общината, от гледна точка на държавата стандартите, които се осигуряват са достатъчни, за да покрият нуждите на заведение от такъв тип", подчерта Сачева.

"Искам да призова всички в сферата на социалните услуги за малко повече професионализъм и професионално отговорно отношение в този момент. В над 85% от случаите тези услуги ги доставя общината. Това, което ние правим като министерство, е да подпомагаме тези услуги, така че очакваме и община Русе да поеме отговорност и да създаде необходимата организации и да подкрепяме като създаваме максимално гъвкави условия и организираме ресурс, за да се справим с тази ситуация", каза още Деница Сачева .

Стана ясно, че социалното министерство има готовност да покрие разходите, ако се вземе решение от общината да се преместят потребителите на социалната услуга в друга сграда.

Освен това в случай, че има недостиг на персонал в дома министерството ще командирова служители, обеща Сачева.

26 нови случая на COVID-19 в дом за стари хора в Русе

26 нови случая на COVID-19 са установени в последните 24 часа в Дома за стари хора "Възраждане" в Русе, предаде Нова телевизия. С това ...

"Това за съжаление е втори такъв пробив. В момента имаме 16 000 души в институции, над 10 000 души персонал, които се грижи за тях. До преди седмица поддържахме ниски нива на заразените - 56. С изключение случаят в Кула с 15 смъртни случая, нямахме друг такъв пробив на общинско ниво. Обръщам се с апел към кметовете да бъдат много внимателни с мерките и осигуряването на консумативи", подчерта тя.

Тя подчерта и, че от 1 август не само заплатите на социалните работници в Агенция "Социално подпомагане", а и на служителите в социалните услуги също се вдигат със средно 21%. Това означава и в домовете за възрастни хора, уточни Сачева.

За последните 3 месеца за годината сме предвидили да създадем и т.нар. COVID стандарт за социалните услуги, за да може тези институции да получат допълнително средства за дезинфектанти, лични предпазни средства и др. "Съзнавам, че в момента, когато хората са притеснени за здравето на близките си, информацията за увеличени заплати създава противоречиви чувства", посочи Сачева.

Излезе запис на Сачева, в който обвинява ГЕРБ в рекет (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе