Санаториум е глобен за смърт на жена в лечебна вана с гореща вода

3157
Санаториум е глобен за смърт на жена в лечебна вана с гореща вода
Снимка: "СБР - НК" ЕАД

Санаториумът в Нареченски бани – филиал на държавното дружество „Специализирана болница за рехабилитация-Национален център“ ЕАД, е глобен с 1500 лева за смърт на жена в лечебна вана.

Санкцията е определена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ миналата година, но е обжалвана пред Районния съд в Асеновград, който на 25-ти август я потвърди.

Смъртта на пациентката е настъпила на 28.07.2022 г. по време на процедура. Тя била намерена от съпруга си мъртва във ваната, пълна с много топла вода. Имала следи от изгаряния, дори със свличане на кожата.

Назначената тройна експертиза установява, че причината за смъртта е остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност вследствие на пресен инфаркт.

Какво показва проверката?

В хода на проверката от ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) установяват, че в балнеолечебния сектор ваните се обслужват от двама санитари – водолечители на дежурство, а в секция „Балнеология“ са назначени общо трима санитари – водолечители, които не са медицински персонал. Рехабилитатори не са назначени, въпреки изискването на наредбата за стандарт „Физикална и рехабилитационна медицина“. Още от района:  Хеликоптер се включи в борбата с пожар между Хвойна и Чепеларе

В него има конкретна норма, която въвежда правилото: „Не се допуска лечение на пациенти без директен или опосредстван контрол от страна на медицинския персонал по време на процедурен прием“.

До ваните няма система за звукова или светлинна индикация за връзка на пациента с персонала при необходимост. Липсва и сигнална система за отмерване на продължителността на процедурата. При лечението във вана пациентът сам пълни ваната, сам темперира водата и сам контролира продължителността на процедурата, констатират още от ИА „Медицински надзор“.

Установено е също така, че персоналът по никакъв начин не е контролирал или следял за самата процедура и нейните най-важни елементи - температурата на водата, продължителност на процедурата и състоянието на пациента.

Липса на компетентност

Самите медицински лица – лекуващите лекари, след като веднъж са назначили процедурите, на практика не са имали никаква представа как протичат те, още по-малко пък са контролирали лечебния процес при фактическото им извършване.

Това се потвърждава и от факта, че пациентката е намерена починала във ваната, която по неизвестна причина е била пълна с много топла вода до степен, че е имала следи от изгаряния със свличане на кожата. Открита е много по-късно след настъпването на смъртта, и то от съпруга й, който се е притеснил за нея, а до този момент никой от медицинския персонал дори не е разбрал, че пациентката е починала и се е нуждаела от помощ в много по-ранен етап от възникването на инфаркта. Още: Борова гора гори между с. Хвойна и Чудните мостове

Според ИАМН контролът е бил наложителен с оглед индивидуалните особености на пациентката - жена в напреднала възраст (на 73 години), трудно подвижна с намалена възможност за движение и самообслужване, с наднормено тегло, с множество придружаващи заболявания, сред които диабет, с увреждане на нервите и диабетна полиневропатия, с намалена чувствителност, при което тя сама не може да регулира температурата на водата и при липса на възможност сама да следи за продължителността на процедурата.

Това са основните причини, поради които Районният съд в Асеновград потвърждава имуществената санкция от 1500 лева, наложена на санаториума в Нареченски бани. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд в Пловдив.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Кантарджиев със съвети срещу кърлежите: Пръскайте с репеленти дрехите на децата

Набързо и без дискусия: Ясно е как кабинетът одобри частната детска болница в София

Създалото се обществено напрежение накарало Главчев да преосмисли за частната детска болница

Няма място за две детски болници: Говори Стефан Константинов

Проф. Христо Хинков: Здравният министър няма полезен ход да откаже строежа на нова детска болница

Главчев разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване