Шарков: Прокуратурата ще се произнесе за ваксините, спекулациите трябва да спрат

733
Шарков: Прокуратурата ще се произнесе за ваксините, спекулациите трябва да спрат
Снимка: БГНЕС

Всякакви спекулации по тази тема трябва да спрат, иначе този разговор ще бъде безкраен. Прокуратурата трябва да свърши своята работа. Така заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира днес новината, че прокуратурата ще разследва договорите, по които обменяме ваксини с Турция.

Шарков обясни в ефира на Нова телевизия, че ведомството не се притеснява от проверката на държавното обвинение.

Прокуратурата образува досъдебно производство за дарените от Турция ваксини - сега заради цените

Образувано е досъдебно производство на Софийска градска прокуратура във връзка с ваксините, дарени от Турция. Това съобщи в Пловдив гла...

"Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини", обясни вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Проверката ще засегне двата паралелни договора, по които Турция ни дава ваксините „Пентаксим" , а страната ни осигурява на южната си съседка препарат срещу хепатит В, предаде Стандарт нюз.

„Всичко, което касае финансовата страна на въпроса, е съвсем ясно. Става въпрос за различна цена при различните ваксини", обясни заместник-министъра Шарков. Според него именно след проверката на прокуратурата разговорът ще бъде завършен и за всички ще стане ясно, че всичко е направено, както трябва.

„Имаше доста хора, които не бяха запознати с условията на двата договора, но създадоха спекулативна обстановка и правиха коментари, че стойността на ваксините от българска страна била много по-голяма отколкото стойността на ваксините от турска страна и как България губела. Няма плащане, а има доставка", уточни дясната ръка на министър Петър Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com