Сигнал до ООН заради отмяната на забраната за пушене

53755
Сигнал до ООН заради отмяната на забраната за пушене
Снимка: БГНЕС

Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град” е изпратило до ЮНЕСКО имената на деветимата депутати от БСП -Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин  Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия  Нинова,Татяна Буруджиева-Ваниотис и Тодор Радулов , които вкараха в Народното събрание предложението за отмяна на пълната забрана за пушене.

Идеята на българската неправителствена организация е председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова „да намери подходящ, но убедителен начин да изрази несъгласието си с тоталното връщане на пушенето на закрито и пред официалната българска делегация на 37-та сесия на Генералната конференция на Обединените нации за образование, наука и култура в Париж. Сесията ще се проведе между 5-ти и 20-ти ноември във френската столица.

Мотив за отмяната на забраната за пушене - така било в Испания и Германия

Мотивите и пълният текст с внесените поправки за отмяната на пълната забрана за пушене вече са качени на сайта на Народното събрание. ...

Още през 2005 година България подписа Рамкова конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, припомнят „Майки срещу насилието в Студентски град”. В конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация изрично се подчертава, че „излагането на тютюнев дим предизвиква смърт, болести и инвалидизация”. В чл. 3 на авторитетния международен договор се посочва, че „целта на Конвенцията е да предпазва сегашните и бъдещи поколения от разрушителните здравни, социални, екологични и икономически последици в резултат на употребата на тютюн и излагането на въздействието на тютюневия дим чрез осигуряване на рамка за интегрирани мерки за контрол върху тютюна, които следва да бъдат приложени от страните-членки на национално, регионално и международно ниво с цел постоянно и съществено намаляване на разпространението на употребата на тютюн и излагане на въздействието на тютюневия дим.

От неправителствената организация припомнят, че социологически проучвания още през първата година след въвеждането на забраната за тютюнопушене на обществени места показаха оптимистични резултати – оказа се, че забраната е повлияла на 28 на сто от заклетите пушачи у нас да намалят цигарите. Затова поведението на въпросните 9-има български депутати обаче е в разрез с обществения интерес - то е не само безотговорно и антиевропейско, но и цинично, казват „Майки срещу насилието в Студентски град”. Вместо тези народни избраници да предложат в бюджета за 2014 г. серия мерки, подплатени и със съответен финансов ресурс, за развиване на масовия, ученически и студентски спорт, за по-здравословна среда и за изграждане на нови спортни площадки, както и за младежки дейности, те хвърлят огромни усилия в спешно приемане на откровено лобистки закон за връщането на пушенето на закрито, посочват от гражданското сдружение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване