След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (II част)

7505
След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (II част)
Снимка: ИЯИЯЕ

След като в първа част от историята Ви запознахме с подробности около това колко време не са изпълнени ангажименти, касаещи живота на онкоболните в България, продължаваме с подробностите относно все още нереализираните планове къде ще бъде циклотронът и при какви условия ще работи.

Инвестиционният проект по отношение на циклотрона е за изграждане и експлоатация на нова лаборатория "Национален циклотронен център" към Иинститута за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИАИЯЕ) при БАН за производство на краткоживущи радиоизотопи и радиофармацевтици за позитронно-емисионна компютърна томография (PET/CT) и еднофотонна емисионна компютърна томография (SPECT/CT) за употреба в клиничната практика и за научно-изследователска, развойна и образователна дейност в областта на радиофармацията, образната диагностика, физиката, химията, науките за живота, материалознанието. PET/CT и SPECT/CT са утвърдени методи за образна диагностика в нуклеарната медицина, които се използват за: - изследване на функциите и метаболизма на човешките органи;

- локализиране на злокачествени туморни образувания и проследяване на тяхното развитие;

След години туткане търсят проектант за сграда на циклотрона (I част)

Над две години и седем месеца отне на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) да подготви поръчка за проектиране на...

- определяне на ефективността на въздействие на химиотерапевтичните агенти при туморни заболявания;

- откриване на огнища на инфекция и възпаление в човешкия организъм;

- неинвазивни кардиологични изследвания;

- изследвания на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и др.

Борисов: След някоя и друга година може да излезе нобелист сред нашите учени

След някоя и друга година може и нобелист да се яви сред нашите студенти и учени. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посе...

В рамките на производствената си програма "Националният циклотронен център" ще произвежда радиофармацевтици базирани на Флуор 18, като флуордеоксиглюкоза, за доставка до PET/CT центровете в страната и региона. В рамките на научно-изследователската, развойна и образователна дейност на центъра ще се произвеждат и използват и други краткоживущи радионуклиди, в малки количества, за лабораторни цели. В дългосрочен план центърът има за цел разработените в него радиофармaцевтици да преминат клинични изпитания и да навлязат в медицинската практика.

Националният циклотронен център ще бъде изграден в "Научен комплекс 2" на БАН (бул. „Цариградско шосе“ № 72 в София). Той ще бъде строеж от първа категория, ІV-ти клас на значимост по отношение на сеизмична устойчивост поради чувствителния характер на оборудването.

Имотът е собственост на БАН, предоставен с решение на Министерския съвет за изграждане на Атомен център, към който от самото начало е предвидено изграждане на ускорителна лаборатория с циклотрон. Застроената му площ ще е 3000 квадратни метра, а разгънатата – 6000 кв. метра. Близо е до сградите, ползвани от Института по ядрена енергетика.

Достъпът до обекта ще бъде затворен за граждани заради физическата му защита като ядрено съоръжение. Там ще работят около 20 учени. Инвестиционният проект за лабораторията по решение на РИОСВ – София, не подлежи на ОВОС.

Правителството предостави 3 млн. лв. на Националния циклотронен център към БАН

Министерският съвет предостави целеви средства в размер на 3 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българ...

България не е инвестирала в нова инфраструктура за експериментални изследвания в областта на ядрената физика и приложните ядрени технологии в продължение на близо 60 години - от изграждането на първия ядрен изследователски реактор в края на 50-те години на миналия век. Местното производство на радиоизотопи за медицината и промишлеността е прекратено със спирането на изследователския реактор в края на 80-те години, се сочи в проектната документация.

България все още е една от малкото източноевропейски страни без национална циклотронна лаборатория за приложни изследвания, производство на радиоизотопи и радиофармацевтици и практическо обучение на кадри по радиохимия, радиофармация, физика на ускорителите, ядрена физика и радиационна безопасност за работа в нуклеарната медицина и индустрията. Забавеното частично извеждане от експлоатация и реконструкцията на изследователския реактор налагат търсене на други възможности за запазване и развитие на експерименталните ядрени изследвания в страната.

Очакваният срок за изграждане на циклотронния център е 24 месеца заедно с подготовката на площадка. Програмата на циклотронния център за производство на радиоизотопи се очаква да продължи около 20-25 години. Съществуващите данни от експлоатацията на циклотрони от фамилията TR показват, че експлоатационният живот на този тип циклотрони може да се удължи до над 30 години. Научно-изследователската и развойна програма на циклотронния център се очаква да продължи около 30-35 години.

Циклотронът ще бъде демонтиран заедно с активираните системи и компоненти от бункера около 40 години след въвеждането им в експлоатация. Необходимата продължителност на живота на сградата е поне 50 години.

Ананиев: Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболните

„По повод публикации в някои медии относно налагането на лимити при лъчелечението, искам да уточня нещо изключително важно. Има...

Специално е отношението към отпадъците. Твърдите отпадъци от производствените процеси ще се събират от горещите клетки един ден след края на радиофармацевтичното производство. Те са предимно касети за модули за синтез, парчета пластмасови тръбички с обща дължина около един метър и няколко микро-колони, флакони и филтри. Всички те се поставят в специален оловен контейнер в производствената зона за по-нататъшно разпадане на остатъчната радиоактивност. Веднъж седмично съдържанието на контейнера се прехвърля в по-голям оловен контейнер в зоната за съхранение на радиоактивни отпадъци в обекта и се съхранява там, докато бъде предадено на оторизирана организация за управление на радиоактивни отпадъци.

Всички течни отпадъци (до 100 mL на ден) се събират в стъклени контейнери зад оловна защита и се съхраняват в зоната за съхранение на радиоактивни отпадъци, докато не бъдат предадени на оторизираната организация. Ще има специализираната канализационна система за събиране на потенциално замърсени с радионуклиди отпадъчни води от лабораторно оборудване, санитарни пропускници, аварийни душове, охлаждащи системи на циклотрона и др. В специализираната канализационна система отпадъчните води се събират в два или повече резервоара, редуващи се до запълване. Събраната вода остава в един от резервоарите, докато съдържащите се в нея радионуклиди се разпаднат в достатъчна степен. След това водата се изследва и при отсъствие на радионуклиди се зауства в обикновената канализационна система.

Производствената дейност на центъра ще се осъществява през нощта от ограничен кръг лица, при строго спазване на всички правила за радиационна безопасност, което ограничава значително рисковете за персонала, работещ в съоръжението, който не е ангажиран пряко в производството на радиоизотопи и радиофармацевтици.

Намерението Института е обектът да не разчита на централизирано топлоснабдяване и да се климатизира с възобновяеми енергийни източници на топлоенергия и с отпадната топлина от сградните инсталации и инсталираното оборудване.

СНИМКИ: ИЯИЯЕ (Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com