Стойчо Кацаров: Ситуацията с коронавируса е спокойна, но рискът от нова вълна е голям

2690
Стойчо Кацаров: Ситуацията с коронавируса е спокойна, но рискът от нова вълна е голям
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в "Пирогов" е следната: бяха установени няколкостотин нарушения, след проверката отстраних директора. Срещнах се с протестиращите и установихме, че нямаме кой знае колко различия с тях. Това заяви пред "Неделя 150" по БНР служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Проблемите обаче не са приключили. Това, което става в "Пирогов" и "Александровска", показва, че реформата вече не търпи отлагане, каза той. Според него е нужна реформа и в извънболничната помощ, спешната помощ било лошо организирана и бивало да бъде отделена от останалата част на здравната система. По отношение на болниците ние сме стигнали почти до централно финансиране по предварително определени критерии. Промяната означава не само корекция на цените на клиничните пътеки, а да се обвърже резултатите с цените, каза той.

Стойчо Кацаров създаде нова дирекция за правата на пациентите

На днешното си заседание Министерският съвет одобри промени в Устройствения Правилник на министерството на здравеопазването, с които се...

Възможен изход от ситуацията е премахване на клиничните пътеки, но по-лесно би било ако болниците и касата се договорят за корекция на клиничните пътеки и даване на повече пари на извънболничната помощ, смята д-р Кацаров. Според него това можело да стане до няколко месеца, докато за диагностично-свързаните пътеки трябвало повече време. Той твърди, че преговорите може да почнат веднага, без да се чака ново правителство.

Д-р Кацаров е сред привържениците за премахване на монопола на здравната каса. Според него не е толкова важно дали болницата е търговско дружество или не, а качеството на услугите и пациентът да решава къде да си вложи осигуровките. Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от нова вълна е голям. Свикал съм и областните щабове да разгледат плана, каза Стойчо Кацаров. Но аз не съм спокоен заради лошото състояние на здравната система, каза той. Сериозната реформа изисква и поправки в законите, допълни здравният министър. Имаме график при различните нива на заболеваемост кои болници да приемат пациенти, така че да не влизат във всички. Освен това трябва да се осигурят пари за амбулаторно лечение на болните. Това са мерки, които бързо могат да бъдат предприети, каза.

Обсъжда се задължително ваксиниране на медиците, но моето лично мнение е, че хората трябва да решават това доброволно, каза той. Според него няма регистриран случай на смърт от ваксина у нас. Най-лошото е, че навреме не беше проведена информационна кампания за ползата от ваксините и сега е много трудно предразсъдъците да бъдат преодолени, смята д-р Кацаров. Свършихме огромно количество работа, в края на седмицата ще направим отчет, удовлетворен съм, каза още Кацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com