Таня Андреева отрича, че повече няма да има лекари в линейките

31385
Таня Андреева отрича, че повече няма да има лекари в линейките
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Таня Андреева категорично отрече, че повече няма да има лекари в екипите за спешна медицинска помощ, които се отзовават с линейки на повиквания.

"Никой не е казал, че само фелдшери ще има в линейките. Обясни се в кои случаи лекарските асистенти и парамедиците ще бъдат изпращани, и в кои случаи ще ходят лекари. Никой не е казал, че лекарите излизат от линейките", каза Андреева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ген. Стоян Тонев обеща специализирани линейки за бебета и възрастни хора

Ще направя всичко възможно - София да бъде един добър модел за цялостно здравеопазване в България. Това каза на пресконференция генерал...

Здравният министър поясни, че част от реформата предвижда въвеждане на телемедицината, при която особено "за по-леки случаи като повишено кръвно налягане, което трябва да се измери и да се дадат някакви медикаменти, спокойно може отиде и лекарския асистент, който да го направи под ръководството на лекар".

На въпрос защо по време на грипна епидемия се бият ваксини и защо държавата не поема отговорност за деца, пострадали от ваксини, след като задължава родителите да ваксинират деца, д-р Андреева заяви: „Ваксина се поставя само на клинично здраво дете и никой не би си позволил компромиса да направи обратното. Световната практика показва, че много от заболяванията, причиняващи смърт са ликвидирани благодарение на ваксините”.

По повод липсващите лекарства за онкоболните здравният министър коментира: „Големият проблем на липси на пазара, дори на медикаменти, които се внасят е паралелния износ - внасят се медикаменти от други страни за българския пазар, след това фирмите ги изнасят, за да ги продаде отново в други страни, където цените са по-високи. От това, разбира се, фирмите генерират по-големи печалби”.

Министър Андреева припомни, че има предложение в закона за лекарствените продукти за уведомяване и разрешителен период, така че държавата да осигури на пазара друг вид лекарствен продукт за дадено заболяване. „Така че дефицитите не са по причина на политиката на здравното министерство, а заради фармацевтичния бизнес”, добяви тя.

Връщат разпределението за лекарите

Разпределение след дипломирането, подобно на това от соцвремената, ще позволи на младите лекари да специализират практически. Предлага ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com