Увеличението пропадна: Работодателите не са одобрили ръста на заплатите в здравеопазването

15724
Увеличението пропадна: Работодателите не са одобрили ръста на заплатите в здравеопазването
Снимка: БГНЕС

Увеличението на минималните заплати в здравния сектор, за което в началото на седмицата в здравното министерство беше подписан нов колективен трудов договор, няма да се състои. Причината е, че браншовото споразумение се оказа неподкрепено от работодателските организации.

То предвиждаше между 15 и почти 40 на сто ръст на минималните заплати за различните специалисти в здравния сектор, като най-голямо трябваше да е увеличението за редовите сестри и лекари, пише в. "Сега".

МЗ не откри нарушения във Фонда за лечение на деца

Няма подмяна на решенията на обществения съвет на Фонда за лечение на деца, категорични са от здравното министерство. В отговор на твъ...

"Национално представителните работодателски организации с изненада установихме, че на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на 10.10.2016 г. е поставен т. нар. "колективен трудов договор" в отрасъл "Здравеопазване", са писали на социалния министър Зорница Русинова от Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Те обясняват, че техни представители не са подписвали колективен трудов договор.

От самото Здравно министерство вече обявиха, че договорът е подписан само от представителите на БТПП и БСК. По-късно обаче се оказа, че подписалият от името на БСК - шефът на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев, не е бил оторизиран за това.

Шефът на браншовата камара на търговците на лекарства Владимир Найденов, представляващ БТПП, е оттеглил подписа си. От КРИБ и АИКБ пък изобщо не подписаха документа.

Затова и работодателите обявяват, че не приемат за ангажиращ колективния договор. Пред депутатите от здравната комисия в четвъртък пък здравният министър Петър Москов обясни, че работодателите не искат да подписват новия договор заради принципната си позиция на бойкот на преговорите за минималните осигурителни прагове.

Няма нито един пациент, който да чака за химиотерапия, уверява Москов

Законът за здравно осигуряване, текстове от който бяха върнати обявени за противоконституционни от Конституционния сега е разписан ясно...

Actualno.com припомня, че вчера, 14.10.2016 г., заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков хвърли намек, че е възможно не всички болници да увеличат заплатите на медиците. Той коментира пред БНР, че въпреки подписания Колективен трудов договор за повишение на възнагражденията, може да има здравни заведения с недостатъчен ресурс:

"Това може да бъде само в случаите, в които има ясни доказателства, че финансовото им състояние не позволява и няма никакви възможности това да бъде направено. Става въпрос не за осигурителни прагове, както има твърдения, става въпрос за минимални основни заплати, а Колективният трудов договор касае болничната помощ", изтъкна още Шарков.

По думите му "парите за болничната помощ по Националната здравоосигурителна каса само в бюджета за тази година бяха увеличени с над 200 милиона лева. Имаме финансиране по методиката за майчино и детско здравеопазване над 2 милиона лева. Имаме финансиране по методиката за отдалечени и трудно достъпни места по списък съвместен, с Националното сдружение на общините, тоест финансиране има", категоричен бе заместник-министърът на здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване