Уволненият шеф на онкологията: Смениха ме по сигнал на новия директор, ред органи ни скочиха

4395
Уволненият шеф на онкологията: Смениха ме по сигнал на новия директор, ред органи ни скочиха
Снимка: БГНЕС

„Темата не е дали може да бъде махнат един директор – министърът има такива правомощия. Темата е защо се хаби административна енергия на няколко институции, при положение че няма сериозни нарушения? Как се избира коя болница е лоша и как така беше решено, че точно ние сме проблемът в българското здравеопазване?“. Това попита уволненият директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) д-р Стефан Константинов, който стана третият болничен шеф, отстранен в рамките на три седмици.

В понеделник (11 юли) здравният министър в оставка Асена Сербезова обяви смяната на директора на УСБАЛО ЕАД с проф. Панайот Куртев. Като причина от МЗ изтъкнаха сигнали към звеното „Вътрешен одит“, което е извършило проверка в лечебното заведение и е констатирало нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис, несвикване на общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат, непровеждане на конкурси за „асистент, „главен асистент“ и „доцент“. Проверката е показала още несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност, както и при ценоразписа на медицинските услуги.

Онкологичните болници се увеличават, но смърността не спада

Общо 42 са болниците в страната, в които са извършвали някаква форма на активно лечение на онкологични заболявания в страната през мина...

На пресконференция във вторник Константинов представи отчет за септември 2017 - юли 2021 г., когато управляваше лечебното заведение. От него стана ясно, че по време на ръководството му болницата е преминала от тежко в стабилно финансово състояние, няма просрочени задължения, а инвестициите със средства на УСБАЛО са достигнали близо 1 милион лева за последната година. Той призна за верни определени части от мотивите на МЗ за отстраняването му, но заяви, че нарушенията не са сериозни. 

Д-р Константинов се усъмни в хората зад сигнала, подаден от името на Академичния състав на УСБАЛО от 18 януари тази година, в който се настоява директорът да бъде уволнен. Причините - нямал нужния авторитет, не отговарял на критериите, по негово време имало нерегулирано снабдяване с лекарства и консумативи и не можело да се развива научна дейност в болницата. „Установяваме толериране на личности със съмнителен професионален опит и умения, както и настройване и заплашване на състава на клиниките с уволнения и разправа. Има увеличени кражби в болницата", пише още в сигнала, изпратен до МЗ.

Именно той е станал обект на проверка първо на "Вътрешен одит" към МЗ, после на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", МВР, РЗИ и прокуратурата, която не е открила нарушения, заяви д-р Константинов. Според него един от авторите на сигнала е новият директор - д-р Панайот Куртев, както и още едно медицинско лице. "Смяната ми не е политическа поръчка", каза уволненият шеф.

„УСБАЛО я поех през 2017 г. и я заварихме в тежко състояние. Миналата година имаме над половин милион лева реална печалба. Същото може да се каже и за просрочените задължения – трупани са били по милион на година, а миналата година завършихме с нула. Въпреки тежката ситуация с високите цени на електроенергията - поддържаме този тренд. Не сме намалили бройката на персонала или заплатите. Пациентите не са намалели – през 2021 имаме увеличение с 6,92% спрямо 2020 г., 12 195 души са били изписани“, даде отчет уволненият директор.

Държавните болници имат 600 млн. лв. задължения, просрочията са над 100 млн.

Към 31 март 2022 г. задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 млн. лв. Тов...

„Основна дейност винаги ни е била да подмладяваме персонала. За тези 5 години няма нито един уволнен служител на болницата, назначени са нови хора. Клиниката по медицинска онкология не съществуваше, имаше два пустеещи етажа, но я направихме с подкрепата на МЗ. Клиниката по хирургия я обновихме със собствени инвестиции“, заяви още д-р Константинова.

През февруари получават писмото от сигнала към МЗ и „Вътрешен одит“ започва проверка. Тя траела около 2 месеца. „Вероятно не е дала очаквания резултат, защото през месец април абсолютно по същия сигнал започна проверка на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Не мисля, че е много законно по един сигнал да се правят две проверки. Междувременно скочиха и ни проверяваха много други институции – Главна инспекция по труда, РЗИ, полиция. Накрая разбрах, че имало проверка и от прокуратурата, която започнала веднага“, обяви уволненият директор.

Относно нарушенията на Закона за обществените поръчки, цитиран от МЗ като мотив за освобождаването на директора, Константинов обясни, че се подписва той и главният счетоводител. Документът от одита казва, че в 4 от 11 договора са намерени такива нарушения, но не по ЗОП, а по Договора за съвместната дейност – между болницата и дъщерното ѝ дружество Национален онкологичен медицински център. „Тежкото нарушение е, че по вътрешните ни работи не сме поставяли подпис. Такива договори по принцип уреждат отношенията ни с касата и си зависят изцяло от вътрешни детайли“, каза той.

За нарушението, че директорът не е свикал общо събрание на нов Научен съвет след изтичане на мандата на предходния, а това е станало чак 10 г. след избор на предходния състав, той отвърна: „Вярно е, но като дойдох през 2017 г., на този Научен съвет мандатът му беше изтекъл преди 6 месеца. Това са професорите и доцентите в една болница. Аз като директор имам участие в този съвет и в първите години нямах идея, че му е изтекъл мандатът. Това е автономен орган. В началото на Ковид-пандемията се постави този въпрос, но имаше ограничения и не успяхме да свикаме събрание. Преди проверката обаче бяхме обявили общо събрание, след като задействах нещата“.

Д-р Константинов нарече цинично твърдението за непровеждане на конкурси за асистент, главен асистент и доцент. Той даде пример как „старите са пазили местата си и са гонели младите“ – конкретно заговори за млада негова колежка, която искала да стане доцент, но я спрели от клиниката, ръководена от съпругата на настоящия директор.

На изпроводяк: Асена Сербезова уволни директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването проф. Асен...

За ценоразписа Константинов обясни, че целта била да се сложи таван над платените медицински услуги в болницата, за да се гарантират правата на хората. „Реферирали сме се по вида на клиничните пътеки и за всяка пътека има цена, идва „Медицински надзор“ и казва – не, трябва да имате една цена, което значи, че трябва да сложим максимална цена, това е единственото възможно. Това е грешен подход, подали сме възражение. Ако не стане, има съдебни органи, където ще го отнесем“, заяви той.

„Администрацията се занимава с глупости, иска да бъде бухалка. Кому е нужно всичко това? Аз наистина не разбирам. Коя болница се избира, че е лоша? Колко лечебни заведения могат да покажат графики като нашите? Темата е какво правим с нашата държава“, добави уволненият директор.

„Аз не бях извикан в министерството. В понеделник дойдоха представители на частна юридическа кантора, водени от новия директор, връчиха ми документ от МЗ и ме помолиха да подпиша приемно-предавателен протокол. Това върховенство на закона ли е? Какво може да мотивира един министър на здравеопазването да направи всички тези неща? Тя говори в НС и каза, че нищо не се е случило с болницата, няма нарушения. После на пресконференцията ѝ с проблемните болници се видя, че ние не сме там. В петък е станало всичко това, в понеделник идват новите хора. Там имаше лица точно от годините, в които болницата е натрупала най-големите задължения“, смята Константинов.

„Цел в живота не ми е да съм директор, искам тази държава да се оправи. Много институции в държавата не работят за народа си, а обслужват някого. Затова не можем да се движим напред“, заяви д-р Константинов.

Д-р Константинов беше здравен министър в периода 2010-2012 по време на първия кабинет на ГЕРБ, но подаде оставка заради серия медийни атаки относно цените на лекарствата и конфликт с ГЕРБ в парламента за реформите в здравеопазването. Той бе изпълнителен директор на УСБАЛО от септември 2017 г. до 11 юли 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com