Ваксини, избори и магазини по празниците - Ангел Кунчев обяснява, може карантинирани да гласуват

4122
Ваксини, избори и магазини по празниците - Ангел Кунчев обяснява, може карантинирани да гласуват
Снимка: БГНЕС

Вероятността ваксината на Pfizer/BioNTech да дойде за Коледа е голяма, по думите на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Ще се започне с 5000 души – по една доза, но ще има възможност във всеки областен град да почне ваксинация. В първата фаза ще се ваксинират само медици. Решение кога точно ще почне ваксинацията ще вземе Националния оперативен щаб (НОЩ). "От февруари нататък са големите количества", добави Кунчев за тази ваксина, след като уточни, че през първата седмица на януари идва остатъкът от първата пратка.

Няма да чакаме да свърши първата фаза, за да почне втората фаза, посочи Кунчев. И разясни пред Нова телевизия, че ваксината на Moderna се държи на минус 20 градуса, но при изваждане и съхранение на температура от 2 до 8 градуса тя трае един месец. Припомняме, че тази на Pfizer/BioNTech се държи на минус 70 градуса и издържа 5 дни при от 2 до 8 градуса.

Попитан коя ваксина би си сложил, доц. Кунчев не отговори конкретно. "Няма да кажа нищо за никоя ваксина, докато не получа решение на Европейската агенция по лекарствата – това е нормалното. Нормалният път да дадеш мнение за нещо е когато имаш официалната информация", каза националният здравен инспектор. Той увери, че ЕК ще извади на всички езици в ЕС всичката необходима информация за информиран избор, включително указания за медицинските специалисти, които ще поставят съответната ваксина.

"Общество, което си направи ваксинацията, ще се справи", заяви Кунчев и изрази мнение, че в България 70% ваксинално покритие няма да има.

Кунчев: Имаме легла за COVID-19, само в 2-3 области е проблем, трябва да сме по-скромни за Коледа

С изключение на 2-3 области, нямаме проблем в осигуряването на легла за болни от COVID-19. Такова уверение даде националният здравен ин...

Парламентарните избори – как?

Ако имате маска, ако е проветрено помещението, ако има дистанция от метър и половина, мерките са спазени. Що се отнася до карантинираните, има вариант такива хора да излязат за малко, с техен транспорт и под контрола на полицията да гласуват. Това каза Кунчев и посочи, че това, че един контактен е излязъл за 1 час да иде да гласува не представлява такъв проблем. Той обясни и, че се мисли за вариант с подвижни урни.

По думите на Кунчев е малко рано да се говори, защото една ще е ситуацията с епидемията в края на март, друга ще е в края на май. Като е по-топло, има по-малко разпространение, посочи той.

Същевременно когато беше попитан защо има два пъти повече активни случаи от карантинирани по официална статистика, той прехвърли към многото болни, които не се тестват и попита имало ли друга държава в Европа, в която МВР ходи да проверява карантинирани.

"Ние знаем горе-долу какво правим при повишение на заболяемост" – така Кунчев коментира има ли план и поиска да види кой по света е написал точен план как ще се развие пандемията. Движиш се според заболяемостта, бяха думите му.

Д-р Москов поиска масово тестване и изолация само за доказаните с COVID-19

Въпросът е във философията на мерките. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV бившият здравен министър д-р Петър Москов. Той ...

Доц. Кунчев не очаква драматично увеличение на броя на заразените с включването на антигенните тестове. Според мен 15-20-25% от българите са се срещнали с коронавируса, каза той, но с уточнение, че това не почива на данни от епидемиологични проучвания.

Пазаруването по празниците

Дали ще можем да го направим – ще видим. Така Кунчев отговори на въпрос дали наистина всеки без маска в магазина ще може да бъде санкциониран. Той повтори, че хотелите, училищата и големите вериги магазини изпълнили предписаните мерки за защита срещу коронавируса. Желание от страна на големите магазини има – проблемът е да няма струпване отвън, подчерта доц. Кунчев.

По думите му, малко грубо можело да звучи, но организация трябвало и отвън – затова ще има смесени екип от полицай, пожарникар, инспектор от РЗИ, представител на КЗП. "Глобата за неносене на маска е 300 лв. – на никой не му се дават и 10 лв. дори" – така Кунчев коментира дали мерките работят.

Още: Намаляват активните случаи на коронавирус у нас, спада и броят на хоспитализираните

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com