Ваньо Шарков обещава до края на годината да има ваксини за шестгодишните

6214
Ваньо Шарков обещава до края на годината да има ваксини за шестгодишните
Снимка: Gettyimages

Извиване на ръце – така заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира поведението на фирмата, която трябва да достави задължителните четиривалентни ваксини за шестгодишни деца.

Според Шарков сега има 100 000 дози за всички новородени деца. Имаме гаранция, че няма да има проблем и през следващите години, докато бъде възстановено производството, каза пред bTV заместник-министърът. До края на тази година ще бъде възстановен и имунизационният календар и за шестгодишните – поемам този ангажимент, добави той.

Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата

Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата. Това припомнят от Центъра за защита на правата в здравеопазването,...

Шарков каза, че не може една фирма да разиграва държавата – нещата вървят така още от служебното правителство. От думите му излезе, че доставки на ваксини има за други дестинации, а заради цената за България няма.

Опасна е липсата на имунизация, защото се натрупва неимунизирано население. Така неиминуемо след известно време ще има здравословни проблеми, подчерта доц. Атанас Мангъров. Ваксините, които сега трябва да се правят, трябваше да бъдат заявени преди две години – заради заигравки между здравното министерство и НЗОК, каза още Мангъров, който добави, че 100 000 дози стигат само за 2-3 месеца. А Шарков предупреди, че здравното министерство трябва да спазва закона и не може да „криволичи” в случая и обяви, че има договорка и за след стоте хиляди ваксини.

Същевременно адвокат Христина Николова, която работи в Центъра за защита на правата в здравеопазването, заяви, че всеки може да си потърси правата. Тя добави, че засега не е уведомена някой да води дело заради непоставена ваксина. Ако фирмите извиват ръце, значи така е построена системата, че да се позволява това, каза адвокатът.

Шестогодишните деца трябва да бъдат задължително ваксинирани, за да могат да отидат на училище. Лекари в България изказаха опасения и заради идващите като мигранти малки деца, за които не знае дали въобще са имали имунизационен календар. Ситуацията е патова – в България не може да се купи ваксината, а от чужбина да се купи ваксина и да се поставя след това – никой съвестен лекар няма да поеме такъв риск, казват още здравни лица.

В България липсват ваксини за реимунизация на шестгодишни деца

В страната няма ваксини за реимунизация на шестгодишни деца. Това съобщиха пациентски организации пред Дарик. Става въпрос за четирив...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com