ВАС към МЗ: Платете, щом не сте излекували пациентка в България!

6015
ВАС към МЗ: Платете, щом не сте излекували пациентка в България!
Снимка: Pixabay

Платете разходите за лечение в Турция на пациентката С. Йончева с тумор на главния мозък, щом като не е могла да бъде излекувана в България! – това е разпоредил Върховният административен съд на здравния министър Кирил Ананиев.

Заповедта на министъра за отказ да плати 18 537 лв. е от юли месец миналата година. Здравното ведомство е осъдено да плати на пациентката и 1260 лв. адвокатско възнаграждение и държавна такса.

Историята е доста стара, но е решена едва наскоро.

През 2008 г. на С. Йончева е поставена диагноза „тумор на главния мозък“. В УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, я оперират, за да  отстранят тумора. Три години и половина по-късно обаче се установява, че туморното образувание има рецидив. Лекуващият екип в лицето на проф. д-р Брусарски препоръчал извършване на нова хирургична интервенция, аналогична на първата.

За да не се подложи на риск от повторна операция, която може да засегне жизненоважна мозъчна тъкан, жената търси възможност в чужбина за отстраняване на образуванието по доказан алтернативен метод, неприложим към края на 2011г. в България.

На 15.11.2011 г. С. Йончева е прегледана от проф. д-р Каихан Енгин (ръководител на Отделение „Лечение с кибер-нож“ на Анадолския медицински център- филиал на медицински институт „Джонс Хопкинс“, Турция). Становището му е, че на пациентката с диагноза „Менингиома“ ще се проведе лечение чрез радиохирургия с кибер нож, чиято цена възлиза на 21 900 турски лири.
Лечението с кибер нож е проведено между 29.11.2011г. и 01.12.2011г., на три части, с обща доза 24Gy.

Лечението е остойностено на 21 047 турски лири

Преди това тя подава искане до Комисията за лечение в чужбина, за да й се отпусне нужната сума от 18 537 лв., но й е отказано. Следва дълга съдебна битка в множество инстанции. Докато се стига през 2017 г. до мълчалив отказ от МЗ по искането й т август 2016 г.

Със своя заповед от юли миналата година здравният министър посочва, че лечението на пациентката е разгледано от профилна комисия по лъчетерапия, като експертите- лъчетерапевти са предложили лечение на линеен ускорител в СБАЛО ЕАД- гр. София.

По това време обаче в България се прилага само нормално фракционирано лъчелечение при дневна доза 2 Gy до обща доза 50-56 Gy, в зависимост от конкретния случай.

Подчертано е, че в свое мнение от 06.03.2018 г., националният консултант по лъчетерапия „счита за правилно и подкрепя напълно решението на колегите от Анадолу, Турция за приложената доза, като не счита обаче, че е предложено лечение в чужбина, което не е можело да се проведе в страната“.

В заповедта били описани начините на лечение на рецидивирала менингиома, без да се посочват дали, откога и къде в България се извършва радиохирургия с фракциониране на дозата. Отбелязано е в заповедта, че „специалистите от Турция са приложили схемата 3х8 Gy, която е по-щадяща за костта в сравнение с еднократна радиохирургична доза“.

Изводът на министъра е, че пациентката е можело да бъде подложена на лъчелечение в СБАЛО ЕАД – СОфия, но тя по свое решение извършила лъчелечение в Турция.

От събраните по делото данни се доказва обаче, че няма отговор на подаденото заявление от г-жа Йончева в края на 2011г. и не й е предложено никакво лечение в страната, освен писмо от 18.11.2011г. на МЗ, с което преписката е изпратена за експертни становища от профилната комисия по лъчелечение и неврохирургия.

От МЗ не посочили нито едно друго доказателство за предприемане на действие по своевременно уведомяване и предлагане на лечение на пациентката.

„По този начин всякакво сравнение за еквивалентност на предлаган метод на лечение и/или апаратура в България и в Турция е голословно и ирелевантно. Към ноември 2011 г. С. Йончева е имала рецидив на тумор в мозъка след вече извършена краниотомия /оперативно отваряне на черепа, трепанация/ в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ ЕАД и след преживяна несъмнено силна болка и стрес от оперативно възстановяване, каквито са характерни за подобни операции в областта на главата. При получилия се рецидив през 2011 г., напълно основателно тя е била обхваната от страх за своя живот, поради което и е поискала навременна и адекватна помощ в страната, на което й е било отговорено устно, както е посочено и в заповедта, че ще я оперират отново, т.е. ще бъде извършена нова краниотомия“, се сочи в съдебното решение.

„Нещо повече – пише още в него, цялостното отстраняване на туморната формация по оперативен път не може да бъде осъществено без засягане на мозъчна тъкан. А при наличието на щадящ метод, при който няма да има засягане на мозъчна тъкан и който е с доказана ефективност на лечението в световната медицинска практика, искането на болната лечението й да продължи по този метод е напълно разбираемо и е следвало да бъде предложено, респективно одобрено. Нищо такова не се е случило“.  

Според съда избраният от С. Йончева метод на лечение в чужбина е необходим и успешен за нея, тъй като и към настоящия момент не се наблюдава рецидив. Такова е и мнението на доц. д-р Р. Лазаров, изразено в писмо от 02.03.2018г. до министъра на здравеопазването К. Ананиев и до председателя на Комисията за лечение в чужбина  Бенишев, в което той счита за правилно и подкрепя решението на неговите колеги от Анадолу, Турция за приложената доза на лъчелечение.

Специално внимание е отделил съдебният състав, за да установи дали през 2011 г. в България се е прилагал този метод на лечение, какъвто е приложен на пациентката.

Безспорно е установено, че радиохирургията, като най-съвременен метод на лъчелечение, не е бил приложим в България към 2011 г., а на доста по- късен етап.

Лечение в чужбина се заплаща със средства от държавния бюджет и всяко решение за тяхното разходване трябва да бъде разумно, добросъвестно и справедливо по смисъла на чл. 6, ал. 1 АПК, максимално прозрачно и изключващо всякакво пристрастие и субективизъм.

„Ето защо, държейки сметка, че описаният метод не е приложим в България, а се прилага успешно в чужбина и е с доказана ефективност на лечението в световната медицинска практика и че за С. Йончева е било абсолютно необходимо своевременното лечение на рецидивиралия менингиом, съдът счита, че отказът да й се отпуснат средства за проведеното лечение в чужбина представлява нарушение на материалния закон и е основание за отмяната на оспорената заповед“, се обобщава в заключение.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com