X
 
 

ВАС остави в сила решението за строежа на националната детска болница

818 0
ВАС остави в сила решението за строежа на националната детска болница
Снимка: Камарата на архитектите
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което е потвърдено решението на министъра на здравеопазването за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“. Това съобщиха от ВАС.

Решението по административно дело 12024 от 2019 г. на ВАС е окончателно. Пълния тескт на решението четете ТУК.

Стартира инициатива за Нова многопрофилна университетска детска болница

България е единствената страна в ЕС, в която няма голяма национална многопрофилна университетска педиатрична болница. Идеята за построя...

Тричленният състав смята, че решението на КЗК е правилно и при постановяването му не са допуснати нарушения, които да водят до неговата отмяна. В утвърдената от възложителя документация за участие се съдържат минимално необходимите данни за изготвяне от потенциалните участници на концепция за изпълнение на дейностите по предмета на поръчката.

През февруари 2019 г. възложителят е извършил обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен, след извършване на строително-възстановителни дейности. 

Припомняме, че жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) срещу обявената от здравното ведомство инженерингова поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на национална многопрофилна детска болница, бе отхвърлена през септември от КЗК. КАБ поиска и временна мярка спиране на производството. Тя бе отхвърлена по-рано – на 11 септември. Отделно от жалбата на КАБ до здравния министър бе изпратено писмо и от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране с искане да проведат работна среща с него, за да обсъдят позицията им. Тя е сходна в голяма степен с жалбата, депозирана пред КЗК. 

Още през декември миналата година здравният министър Кирил Ананиев обясни, че бъдещата национална детска болница няма да е на територията на Университетска болница „Лозенец“, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. През месец февруари Министерството на здравеопазването е възложило обследване на конструкцията, като заключението е, че строежът може да бъде довършен след строително-възстановителни дейности. Сегашният строеж се състои от два основни 12-етажни корпуса и шест 3-етажни, всичките с два сутерена и фуги по между си. Общата разгъната застроена площ е 47 156 кв. м. Избраният изпълнител трябва да реконструира съществуващата сграда и да построи два нови корпуса. По отношение на жалбата от МЗ заявиха по средата на август, че процедурата е съобразена изцяло със Закона за обществените поръчки и е съгласувана с Агенцията за обществени поръчки. Процедурата бе възобновена.

КЗК отхвърли жалбата срещу търга за детска болница

Отхвърлена е жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) срещу обявената от здравното ведомство инженерингова поръчка за проект...

 

 

 

 

Търгът за Националната детска болница зацикли

Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането на Национална детска болница след жалба от камарите на а...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители