X
 
 

Търгът за Националната детска болница зацикли

1427 0
photo of Търгът за Националната детска болница зацикли
Снимка: БГНЕС
Комисията за защита на конкуренцията спря обществената поръчка за изграждането на Национална детска болница след жалба от камарите на архитектите и на инженерите.

Отдавна започнат строеж трябва да се превърне в национална педиатрия. В нея трябва да се поберат няколко отделения, операционни зали, апаратура, около 400 легла. Доводите за жалбата на архитектите и на инженерите е, че няма как поръчката да бъде изпълнена качествено, защото здравното министерство няма изисквания, предава bTV.

Опасна ли е сградата, предвидена за Национална педиатрична болница?

Сградата, в която е планирано да се помещава Националната педиатрична болница не отговаря на съвременните извиквания за качество и безо...

Според браншовите организации търгът е опорочен по няколко причини, сред които е техническата експертиза на сградата, която е незащитена от атмосферните условия от години. От фирми, които правят такива експертизи, посочват, че корозиране има дори и при сгради в експлоатация.

Арх. Антон Гороломов ни дава пример с извършена наскоро проверка на столична болница: "Открихме че има корозия на армировката, която е защитена – покрита е с бетон и с мазилка отгоре, при директно разкриване на армировката тя беше корозирала вътре в бетона".

Проблем според архитектите и инженерите е и избраната процедура – инженеринг, в която изпълнителят и проектира, и строи, и извършва надзор. На аргумента, че липсват изисквания за качествено изпълнение, от здравното министерство отговориха, че изискванията всъщност са наредби, посочени в тръжните документи.

"Наредбите нямат за цел да гарантират високо качество. Те имат за цел да гарантират минималното качество", подчертава арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите.

Националната детска болница ще струва над 95 млн. лв.

Инженерингова поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на национална многопрофилна детска болница обяви здравното ведомст...

От Националната мрежа на децата пък критикуват краткия срок, който ведомството дава за изпълнение – 3 години и половина. "Обикновено само проектирането отнема 2 години и обмислянето на потоците на взаимодействие и кое отделение докъде трябва да бъде", обяснява Георги Богданов.

Търгът вече се забави веднъж – срокът за подаване на офертите беше удължен от 20 август на 11 септември. От Министерството не очакват значително забавяне на проекта. Едномесечният срок за произнасянето на КЗК изтича в края на септември.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...