Върнахме се през есента на коронавируса – защо сега реакциите на отговорните са далеч по-спокойни?

5172
Върнахме се през есента на коронавируса – защо сега реакциите на отговорните са далеч по-спокойни?
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

След като вече ударихме рекорд по приети в болница заради коронавируса (7269 души към 15 март, 2021 година) и със сигурност още доста време ще го подобряваме, вече има увеличение на леглата в столичните болници с 20%.

Зам.-директорът на Белодробната болница в София проф. Ваня Юрукова посочи, че свободни легла в лечебното заведение има. Тя потвърди и, че почти всички в лечебното заведение са ваксинирани, но има болни медици – явно такива, които още не са ваксинирани.

Заради коронавируса: Затвориха детските градини в Сопот

Заради усложняващата се епидемична обстановка кметът на Сопот Деян Дойнов затваря детските градини на територията на общината до 26-ти ...

Със сигурност се върнахме няколко месеца назад, това не беше неочаквано. Категорично болничните легла не свършват. Това заяви пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

По думите му, разликата сега е, че сред медиците го няма страхът от есента, преструктурирането вече става по ред, който е отработен. И подчерта, че никой няма право да бяга от извънредната ситуация и да не се съобразява със заповедта на здравния министър за разширение на капацитета за болнично лечение на коронавируса. Припомняме, че при предишни кризи стана ясно, че тази заповед на практика може да не се изпълнява от лечебни заведения, защото няма механизъм, който да ги задължи. Заради това бяха направени промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година – да се налагат глоби и да се спират договори с НЗОК при отказ да се изпълняват заповеди на министъра.

Маджаров каза и, че му е ясно, че когато някоя болест протича леко в 9 от 10 случая, е трудно да се възприеме строга дисциплина. Попитан обаче защо се тръгва от регионални мерки, а не като национални, лекарят отговори, че е явно, че не сме показали солидарност: "Всеки трябва се погрижи за себе си и по този начин – за обществото".

"Не може от една страна да казваш да не се събираме, а от друга страна да има отворени училища", категоричен беше Маджаров. За него, най-важното нещо, което трябва да се спазва, е да не се събират много хора на едно място.

Проф. Мирослава Кортенска е в кома след усложнения от коронавирус

Проф. д-р Мирослава Кортенска - театрален критик, културолог и медиен експерт, преподавател в катедра „Кино, телевизия и театър&l...

Думите на Маджаров обаче сега са далеч по-умерени, отколкото в края на ноември, 2020 година: Председателят на Лекарския съюз де факто призова за бунт, ако не се приемат новите мерки

Ако продължим така, след всеки 1 случай да спираме ваксинационния процес, ще се ваксинираме 10 години, посочи Маджаров по отношение на ваксината на AstraZeneca. Той възприе логиката, че препаратът носи далеч повече ползи, отколкото вреди. Лекарят е категоричен, че решението за спиране на ваксината в много държави е заради обществения натиск, а не заради научна обосновка. Ако имаше нещо по отношение на тромбозата, щеше да има данни от клиничните проучвания – говорим за проучвания с по 30 000 – 40 000 души, обясни председателят на Българския лекарски съюз (БЛС).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com