Въздушните линейки ще кацат и на площадката при тунел „Железница“

3756
Въздушните линейки ще кацат и на площадката при тунел „Железница“
Снимка: АПИ

На хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ ще могат да излитат и кацат медицински хеликоптери до 3,750 тона, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Максималното тегло на една медицинска въздушна линейка заедно с оборудване, гориво и екипаж е около 3,175 тона.

ОЩЕ: Първият ни хеликоптер за спешна помощ е тук: Кого ще спасява? (ВИДЕО)

Хеликоптерната площадка при тунел „Железница“ ще може да се ползва и от вертолети на държавни институции – от Военновъздушните сили за спасителни операции при тежки или масови инциденти, от Планинската спасителна служба и други, допълниха от пътната агенция.

Съоръжението се намира на около 410 м от южния портал на тунела, пътувайки от Благоевград към Кулата и на 40 м от Е-79. До нея ще може да се достигне както от първокласния път, отбивайки при разклона за село Железница, така и от новия близо петкилометров участък от автомагистралата и тунел „Железница“, които предстои да бъдат въведени в експлоатация в края на февруари. Очаква се до края на месеца Държавната приемателна комисия за издаде акт 16 и разрешението за ползване за новата автомагистрална отсечка.

Площадката е с асфалтобетон и размери 40 м на 40 м. Разположена е на 315 метра надморска височина и при определянето на точното ѝ местоположение е съобразена и скоростта на вятъра в района - т.нар. в метеорологията роза на ветровете. Съоръжението е с видеонаблюдение и всички необходими системи за сигурност и комуникация, пожароизвестяване и т.н., които са част от системите за безопасност на тунел „Железница“.

ОЩЕ: Първият от общо шест: Днес каца първият медицински хеликоптер у нас

Автомагистрала „Струма“ е първият пътен инфраструктурен обект, на който се изгражда хеликоптерна площадка. Тя е част от проекта за строителство на тунел „Железница“ и е изградена по одобрен и съгласуван технически проект, с издадено разрешение за строеж на 5 март 2020 г. Стойността на извършените строително-монтажни работи само на площадката са 280 хил. лева с ДДС. Предстои тя да бъде регистрирана в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ като болнично вертолетно летище, информираха още от АПИ.

Тунел „Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас, с две отделни тръби за движение в посока. Дължината на всяка е около два км. Съоръжението е с енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, аудио и радио оповестяване, електронна система за контрол на достъпа. Двете тунелни тръби са свързани с напречни връзки, които ще са за евакуация в случай на тежък пътен инцидент. Тунелът има две напречни връзки за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини, както и четири – за пешеходци.

В авиобазата на „Гранична полиция“ на Летище София вчера беше представен първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна медицинска помощ по въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com