Защо ковид карантината стана по-малка? След 7 дни е много малък шансът да заразяваш

10009
Защо ковид карантината стана по-малка? След 7 дни е много малък шансът да заразяваш
Снимка: iStock

Има редица проучвания, че след 7 дни дори при позитивен тест, всъщност човек вече не е заразен за околните - не отделя инфекциозна РНК. Ако тестът тогава позитивира, той хваща вирусна РНК, но това вероятно не е достатъчно за заразяване. В САЩ дадоха карантина от 5 дни, Европейският център по заболяванията дава препоръка при силен натиск върху системата ваксинирани да бъдат освобождавани дори след 2-4 дни при липса на симптоми. Така директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова обясни защо карантината за COVID-19 беше намалена.

Припомняме, че досега най-широко разпространеното схващане е, че неваксинирани хора могат да са заразни за други 2 дни преди проявяване на симптоми и 10 дни след проявяване на симптоми. Но от думите на проф. Христова излезе, че като са ти отминали симптомите, реално не си заразен за околните.

От утре спират плановия прием в болниците в София

В сряда се очаква да бъде свикан Областен съвет, на който ще се реши дали да бъдат въведени нови противоепидемични мерки в София, преда...

Тези хора, които може минимално да пренасят заразата, няма смисъл да ги държим вкъщи – така проф. Христова обясни защо в България се дава възможност хора с бустерна доза да излязат от карантина на 3-тия ден. Това става, ако след 72-часа от влизане в карантина направиш PCR и си с отрицателен тест – но трябва да си с поставен бустер.

Няма значение с кой вариант на коронавируса си заразен по отношение на това за колко време го изчистваш, заяви още проф. Христова пред БНТ.

На въпрос дали тестовете са достатъчно чувствителни да улавят Омикрон, професорът беше категорична, че PCR са достатъчно добри – защото били изчислени да хващат 3 гена на вируса, не само S гена. При антигенните тестове обаче има голяма вариация в качеството им, предупреди експертът.

Ваксините спасиха огромен брой животи. Не можем да си представим какво би било, ако ваксинираните не се бяха ваксинирали - как би мутирал вирусът, настоя проф. Христова. Трябва да има голяма защитеност срещу вируса - не просто да сме ваксинирани и преболедували,а да има активен, напрегнат имунитет на повече хора в един и същ период от време, добави тя.

Сербезова: COVID карантината вече ще е по-кратка

В рамките на днешния ден (11 януари) се очаква Министерството на здравеопазването днес да издаде заповед, с която официално ще бъдат на...

Не само с ваксини - и с мерки ще стане, смята проф. Христова. И обясни, че в Министерския съвет се обсъжда дали да не се наложи задължително носене на по-висок клас маски (FFP2). Засега това е само препоръчително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Епидемиолог: Коклюш е опасен при неваксинираните деца

"Лекари в помощ на пациентите": Стрес уринарната инконтиненция (ВИДЕО)

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com