Домът е там, където е... канелената кифличка

4772
Домът е там, където е... канелената кифличка
Снимка: ИКЕА

Мъдрите хора са казали, че домът е там, където е сърцето. Където се чувстваме спокойни, където уютът има аромат, който може да се определи като мирис на “вкъщи”. Този аромат може да бъде от кафе и чай, до специфичното ухание, което всеки дом притежава. Но миризмата на прясно изпечен сладкиш е нещо, с което малко неща могат да се сравняват.

В Швеция този сладкиш е канелената кифла, а 4-ти октомври е нейният празник.

И докато за нас 4-ти октомври може да не е нищо особено, ИКЕА България ни насочва към шведската кулинарна традиция за пореден път, като прави деня специален и за нас. Показвайки ни отново, че не е просто магазин за обзавеждане, а място, където намираме и създаваме дома си - не само като пространство, но и като усещане.

Как обаче канелената кифличка става така популярна?

Твърди се, че канелената кифличка има корени още 2000 години преди Христа, но в Швеция става символ през 20-те години на миналия век. Това е бил моментът, в който страната се възстановила от икономическите трудности и в магазините отново започнала да се продава широка гама от продукти, които позволили все по-масово разпространение на обичания десерт.

Денят на канелената кифличка е ежегоден празник от 1999 г., основан от Hembakningsrådet (Съвета за домашно печене), за да отбележи своята 40-та годишнина. Причината да се празнува през есента е, за да не се застъпва с други важни шведски празници, посветени на кулинарната им култура, като този на semlor (постните кифли), вафлите, известните им кюфтенца и surströmming (ферментиралата херинга). Целта на този ден всъщност била да направи кифличката по-популярна и повече хора да я включат в своя фика ритуал - моментът от деня, в който шведите задължително сядат заедно, за да споделят чаша кафе и сладкиши, като по този начин събират мислите си, отпускат се, но и се зареждат с енергия. Така и станало: В момента нищо не определя фика по-добре от чаша горещо кафе и канелена кифличка с глазура.

А шведите толкова обичат и държат на своите канелени кифли, че дори имат редица цитати, поговорки и поздрави, свързани с тях. Като например: “Нека този празник излекува всичката мъка в живота ти, точно както правят канелените кифлички.” Или “Кифличката с канела стопля и най-студеното сърце“.

Канелените кифлички, макар и малко капризни за приготвяне, напълно си заслужават старанието! Съставките са леснодостъпни от всяка точка на света - брашно, захар, яйца, мляко, мая, ванилов екстракт и масло. И, разбира се, най-важната съставка - канелата, която е ключова за неустомия вкус на десерта.

Приготвянето им не е непременно трудно, но като всяка кифличка с мая, тестото изисква малко месене и след това известно време за втасване. Слава богу обаче за тези, които имат желание, но не и възможност да се справят с месенето, ИКЕА България се е погрижила. Денят на канелените кифлички идва и там като важна част от шведския календар, а празникът в магазините им ще започне още на 03.10 и ще продължи до 9.10, като всички канелени кифлички ще бъдат намалени с 15%.

Ами, сега е времето за фика!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО С ИКЕА:

Уют в дома, уют в душата - как да превърнем подреждането в медитация

Лесна есенна вечеря в уютен шведски стил

Малки паузи за големи промени

Три лесни стъпки за по-чист въздух у дома

Моят дом, моята малка функционална вселена

Закъде без символа на годината!

Една прекрасна опаковка с хартиени кали

Подаръци, подаръци... Направете ги сами!

Готови ли сте с празничната трапеза?

Играчки за елхата в последната минута

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com