Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новогодишни топки от домашната работилница

17 декември 2015, 11:52 часа

Новогодишните топки са сред великолепните класически символи от украсата за празника. Създаването им със собствени ръце в последно време е особено популярно – това занимание ще придаде на празничната обстановка ексклузивен уникален вид и уют, така че ако още не сте украсили дома си и искате да блеснете с оригиналност, запретвайте ръкави.

Новогодишни топки са майсторили още нашите баби и дядовци във времената, когато фабрични украшения не е имало. Правели ги от папиемаше, стъклени елементи, дърво, картон и други подръчни материали.

И сега, когато сваляме от тавана старите играчки, някои от нас могат да почувстват топлината на отминалите дни. Ако искате и вашите наследници да пазят скъпи спомени, пуснете в действие творчество и сръчност. Можете дори да си спретнете малка новогодишна работилница вкъщи, в която да се включат всички членове на семейството и всеки да създаде собствена фантастична топка.

Един от най-простите начини да създадете собствени играчки за елхата, е да декорирате елементи от всякакъв вид. Например можете да използвате обикновени топки от пластмаса, стъкло, керамика, картон, дърво, плат, опаковки.

Ако имате топка от пенопласт, тя е идеална за оформяне с карфици и пайети, мъниста и дори копчета. В мекия пенопласт лесно можете да забодете карфица и да прикрепите всеки елемент.

Пластмасовите топки може да се облепят с различни материали – плат, хартия, пайети, мъниста, клонки, шишарки, сухи листа, намазани с лак или боя. Това е един забележителен и достъпен вариант за декорация.

Стъклените и керамичните топки са идеални за декупаж. Някои топки от стъкло може да се оформят отвътре и можете да ги запълните с гел, вода, да създадете в топката красива композиция със сюжет (например новогодишна топка със сняг), да поставите вътре гирлянда или друг декоративен елемент.

Освен стъклени можете да използвате и прозрачни пластмасови топки. Това ще е по-евтино, но не по-малко красиво и по-безопасно.

Картонените заготовки често се използват за детско творчество. С лепило към тях лесно се прикрепят всякакви детайли.

Дървените играчки се оцветяват със специални бои и се намазват или напръскват с лак. Преди това на тях може да резбова рисунка. Техниката декупаж, пирографиране и разбира се, облепване на разнообразни материали също са идея за дървото. На снимката отдолу новогодишната топка се омотава с плътна прежда.

Освен това можете да си ушиете новогодишни играчки. Вземете парче материя, поставете в средата пълнител (вата, памук, парцали) и направете торбичка, върху която пришийте с украса по избор.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес