10 мита за Леонардо Да Винчи

41133
10 мита за Леонардо Да Винчи

За картините и изобретенията на гения се разказват почти толкова легенди, колкото и за самия него. Нека да видим дали е истина.

Леонардо не е завършил нито една картина?

Не. Тази репутация на художника в очите на потомците е създадена от младия му съвременник Джорджо Вазари в „Жизнеописания на най-известните живописци, ваятели и архитекти“.

Според изкуствоведа Абрам Ефрос биографът на Леонардо е преувеличил перфекционизма на художника, за да изведе от историята на живота му морала: „Заради тезата за безплодие на експериментаторството Вазари забранява на Леонардо да Винчи да завърши дори едно от произведенията си, въпреки фактите, които във времената на Вазари са били още по-очевидни, отколкото днес.“

Великият художник е бил извънбрачно дете?

Да. Леонардо, роден на 15 април 1452 година – е незаконен син на нотариус от тосканското градче Винчи. Майката се казвала Катерина, това е известно от записки, оставени от дядото на бъдещия художник. Тя по-скоро е била селянка.

Леонардо е писал бележки с огледално писане?

Да. Съхранени са многобройни записки на художника, които лесно се четат само в огледало. Леонардо по принцип е обичал да експериментира с писането, включително с пиктографско писмо.

На фреската „Тайната вечеря“ Леонардо е изобразил жена редом с Христос?

Не. Версията, спомената в популярния роман на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, че до дясната ръка на Исус седи не апостол Йоан, а Мария Магдалена, е неоснователна.

Йоан, най-младият от 12-имата ученици на Христос, традиционно се изобразява като млад красавец с меки, женствени, или по-точно – ангелски – черти. Така са подчертавали чистотата на душата на апостола. Леонардо е нарисувал като ангелски младежи и други светии, например апостол Филип на същата фреска, и Йоан Кръстител.

Мона Лиза от картината на Леонардо е съществувала наистина?

Да. Има много версии: например, че този портрет Леонардо е нарисувал за себе си, че е запечатал на него образа на майката, съхранила се в паметта му… Но източници потвърждават: мона (тоест „госпожа“ – не име, а уважително обръщение към жена) Лиза, жена на търговеца Франческо дел Джокондо, е живяла в началото на XVI век във Флоренция.

Вазари пише, че Леонардо, работейки над нейния портрет, е канил музиканти и шутове да забавляват дамата, за да може нейната усмивка да остане естествена, независимо от умората от седенето в една поза.

Леонардо често се е заигравал на портретите с имена и фамилии. Възможно е да искал да изобрази и тази жена усмихваща се, тъй като giocondo в превод от италиански означава „весел“.

Леонардо е изобретил хеликоптера?

Не. В неговите скицници има чертеж на машина, която се вдига над земята от витло от опънато върху рамка платно. Хората ръчно трябвало да въртят витлото и всъщност подобна машина едва ли би излетяла.

Британският авиационен историк Чарлз Гибс-Смит е смятал, че принципът на използване на въртящото се витло за полет не е измислено, а видяно от художника. Така са работили детските въртележки, известни поне от XIV век. Но през ХХ век бащата на вертолета Игор Сикорски споделя, че чертежът на Леонардо го е вдъхновил за изобретението.

Леонардо е подправил Торинската плащаница?

Не. Писателите Лин Пикнет и Клайв Принс са посветили цяла книга на версията, че тайнствената пелена, върху която са отпечатани ликът и тялото на Христос, всъщност епървата снимка в историята, направена от Леонардо по време на неговите експерименти с камера обскура.

Споменаванията на Торинската плащаница в източници се отнасят още към XIV век, но писателите смятат, че тосканският гений е усъвършенствал неубедително менте, нарисувано с бои. Самите те успели да получат подобно изображение с камера обскура, само че използвали вещества, открити в края на XVIII век. А и „снимката“ не би могла да се отпечата на обратната страна на платното, както в случая с Торинската плащаница.

Леонардо е изобретил велосипеда?

Крилати фрази от Леонардо да Винчи

За дейността на Леонардо като писател се знае твърде малко. Всъщност не можем да говорим за някакво литературно произведение, завършен...

Не. През 1974 историкът Аугусто Маринони, четейки лекции в родината на Леонардо, в град Винчи, демонстрирал пред изумената публика рисунка на велосипед, открита в сборника с ръкописи на гения, известен като Codex Atlanticus.

„Изобретението“ било тиражирано в книгите по изкуство и дори направили модел по рисунката. Но експертите смятат, че скицата не е дело на ръката на Леонардо.

Историкът Карло Педрети твърдял, че е видял тази страница през 1961 година, и че там имало само две окръжности, нарисувани една до друга, които очевидно някой впоследствие е превърнал в изображение на велосипед.

В чест на Леонардо да Винчи е кръстен молец?

Да. Обитаващ Судан молец носи гордото име Leonardo davincii. Откривателят на този вид – полският ентомолог Станислав Блешински – бил страстен почитател на Леонардо.

Това ли са останките на Мона Лиза?

Италиански изследователи твърдят, че вероятно са успели да открият останките на жената, която е изобразена на прочутата картина на Леон...

Леонардо е починал в ръцете на френския крал?

Едва ли. Франсоа I е поканил Леонардо на работа в двора си и великият художник е прекарал последните три години от живота си във Франция, в замъка Кло Люсе, където е починал.

Историята, че кралят е бил край смъртното ложе на Леонардо, е разказана от Вазари. Друг биограф на гения обаче споменава, че ученик на художника е съобщил на Франсоа за кончината на Леонардо.

Съвременният изследовател Чарлз Никол се съмнява в достоверността на разказа на Вазари, тъй като в деня след смъртта на Леонардо Франсоа издал указ в Сен Жермен ан Ле, а пътят до този замък от Кло Люсе в онези години е отнемал около два дни.

Източник: drevnite.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com