Археолози преоткриха стенописи, намерени в Перу преди повече от 100 години (ВИДЕО)

3858
Археолози преоткриха стенописи, намерени в Перу преди повече от 100 години (ВИДЕО)
Снимка: Sâm Ghavami

Археолози преоткриха стенописи в Перу, открити за първи път от иманяри през 1916 г. Дълго време учените знаели за тази древна картина, открита на паметника Хуака Пинтада, само от оскъден доклад и черно-бели снимки. Освен това завършилите наскоро разкопки разкрили неизвестни досега произведения, съобщава The ​​Guardian.

На северния бряг на Перу, на около 25 километра от съвременния град Чиклайо, се намира малък пирамидален хълм, който местните наричат ​​Хуака Пинтада. Според легендите това са останките от древно светилище, построено много преди установяването на властта на инките. През 1916 г. банда иманяри разкопават мястото, откривайки стена с дължина около 30 метра, украсена със стенописи. Още на следващата година немският учен Енрике Брюнинг, който живее в Перу, публикува кратка статия, в която описва древните руини в района на Чиклайо-Ламбайеке, като споменава откритите тук стенописи. 20 години по-късно обаче американски изследователи правят разкопки в района и не откриват и следа от тях.

Вече през 1976 г. антропологът Ричард Шедел, който работи в Германия с архива на Брюнинг, открива снимки на стенописите, намерени в Перу. Сред тях имало изображение на забележителен фриз с дължина около 15,5 метра, боядисан в черни, бели, жълти, червени и сини цветове. След като анализира снимките, изследователят стига до извода, че находките са сред най-добре запазените стенописи, открити по северното крайбрежие на Перу. Самото древно изкуство обаче не е намерено.

Сам Гавами от университета във Фрибург и 18 перуански студенти от 2019 г. (с пауза заради пандемията) до този ноември са провеждали разкопки на паметника Хуака Пинтада. Според ръководителя на разкопките в продължение на две години изследователите не са могли да получат разрешение за работа от собствениците на земята, тъй като античният паметник, където някога е бил открит стенописът, сега е частна собственост.

Усилията на археолозите обаче не били напразни – те успели да открият стенописа с митологични сцени, открит за първи път преди повече от сто години. Но това преоткриване не свършва дотук. Изследователите открили и плоскост с дължина около 11 – 12 метра с древни изображения, които иманярите през 1916 г. са подминали.

Археолозите смятат, че находките принадлежат на културата Ламбайеке и датират от IX век. В същото време професор Луис Хайме Кастило от Папския католически университет в Перу смята, че откритите стенописи демонстрират съчетание от иконографията на културите Ламбайеке и по-старата култура Моче, която процъфтява в региона около 100 – 700 г. сл.Хр.

ОЩЕ: Останки от големи детски жертвоприношения са открити в Перу

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Голямо земетресение: САЩ чакат част от разлома Сан Андреас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно