Биологични оръжия и прасета срещу слонове: 5-те най-лоши или най-добри тактики за война в древността

5963
Биологични оръжия и прасета срещу слонове: 5-те най-лоши или най-добри тактики за война в древността
Снимка: Unknown / Public Domain

Когато става въпрос за исторически войни, креативността на човечеството в създаването на смъртоносни оръжия е смайваща, а в някои случаи - ужасяваща. Много преди появата на съвременните оръжия цивилизациите са прибягвали до гениални, но ужасни методи, за да получат преимущество в конфликти.

ОЩЕ: Европейците са водили широкомащабни войни много преди бронзовата ера

Казват, че в любовта и войната всички средства са добри, но когато става дума за „черни бомби на смъртта“ и изпращане на магарета, заразени със смъртоносни патогени срещу врага, не сме сигурни дали сме съгласни с това твърдение. Ето петте най-лоши – или най-добри, в зависимост от мирогледа ви – оръжия, родени от древни войни, пише IFLScience.

Скорпионови бомби

Eden, Janine and Jim / CC BY 2.0

Преди около 2000 години изобретателни умове намерили начин да превърнат скорпионите в оръжие. Глинени бомби, пълни с отровни паякообразни, били хвърляни по римски войници, маршируващи под управлението на император Септимий Север. Тези бомби предизвиквали хаос и попадали на уязвими места като лица и очи, допринасяйки за победата на защитниците на древния пустинен град Хатра (в съвременен Ирак).

Войниците били издържали 20 изтощителни дни, когато върху тях се изсипвали бомби със скорпиони. В крайна сметка отбраната победила и армията на Север отстъпила.

Заразни овце и магарета

През XIV век пр.н.е. д. „хетската чума“ поразила Източното Средиземноморие. Туларемията – бактериална болест, била използвана като оръжие с помощта на заразени овце и магарета, поставени по вражеските търговски пътища.

ОЩЕ: Ужасяващото пророчество за Страшния съд на Тибуртинската сибила

Комбинацията от случайно и злонамерено разпространение на силно заразната болест довело до разпространението ѝ надлъж и нашир.

Бойни слонове и бойни прасета

Henri-Paul Motte / Public Domain

Бойните слонове били ефективни в бой, но тяхната уязвимост към определени звуци, особено паническите писъци на прасета, била използвана от техните врагове. Това откритие довело до известната фраза „Пирова победа“, което означава победа, постигната на голяма лична цена.

Според преданията тялото на един от неговите мъртви бойни слонове блокирал изхода, когато дошло време за отстъпление, и това довело останалата част от слонската кавалерия в лудост.

Бойните слонове били ефективни срещу конници, а също били полезни и при смазване на вражеските люде. Те можело дори да имат шипове на бивните си, за да добавят допълнителен елемент на опасност, но живите танкове не били лишени от слаби места - о, не, тогава се появили бойните прасета.

ОЩЕ: Калигула обявил война на морето

Можете да си представите какофонията от звуци, които можели да се чуят по време на древна битка: дрънкане на мечове, писъци на убити хора. Но сред целия този хаос имало един звук, който въздействал на бойните слонове като нищо друго: писъкът на паникьосано прасе.

Гръцки огън

Codex Skylitzes Matritensis / Public Domain

Византийската империя използвала гръцки огън в морската война. Това смъртоносно оръжие, чийто точен състав остава загадка, можело да се възпламени във вода, причинявайки опустошителни пожари. Механизмът на запалване, който може да включва нефт или негасена вар, го правел труден за потушаване.

Снаряди от трупове и изпражнения

В зловещ обрат на събитията заразени трупове се превръщали в снаряди по време на война. Монголската армия катапултирала заразени с чума трупове по време на обсадата на Кафа, предизвиквайки непреднамерено разпространението на бубонна чума в Европа. Освен това екскременти и разлагащи се трупове били използвани за подобряване на ефективността на оръжията от различни древни цивилизации.

ОЩЕ: Нашествието на гутеите. Какво наистина е довело до падането на Акадската империя?

Историческите свидетелства за тези ужасни методи показват изобретателността на човечеството, дори по време на война. Въпреки че тези стратегии са били ефективни за своето време, те също са имали непредвидими последици, като разпространението на смъртоносни болести. Поглеждайки назад, виждаме ярко напомняне за разрушителния потенциал на древните оръжия и тяхното непредсказуемо влияние върху обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно