Калигула обявил война на морето

8049
Калигула обявил война на морето
Снимка: Eustache Le Sueur / Web Gallery of Art / Public Domain

През цялата история бездарните лидери многократно са създавали врагове, за да активират базата си за подкрепа и да отклонят вниманието от истинските проблеми. Но идеята, че Калигула е обявил война на морето, наистина обира овациите, пише Ancient Origins.

Легендата разказва, че през 40 г. от н.е., вероятно по време на планирано нахлуване в Британия, Калигула наредил на войските си да събират раковини от плажа. Този символичен акт трябвало да представлява триумф над непобедимото море, а мидите да бъдат отнесени в Рим като доказателство за тяхната победа.

В исторически план Калигула е изобразяван като „луд“ император чрез разказването на подобни истории. Въпреки че управлението му продължава само три години и десет месеца (от 16 март 37 до 24 януари 41 г. сл. Хр.), записите за странното му поведение са оставили траен отпечатък, подхранвайки този съмнителен образ на лудост.

Крепост на Калигула е открита край Амстердам

Жесток и садистичен император, гласят съобщения за странното поведение на Калигула. Дадените примери включват обявяването на Калигула за жив бог и назначаването на коня му Инцитат за сенатор. Изключително непопулярен римски император, той е убит от група преторианска гвардия през януари 41 г.

Убийството на Калигула Lazzaro Baldi / Public Domain

Легендата за раковините на Калигула често се цитира като доказателство за неговото психическо заболяване. Но с течение на времето историята е претълкувана, задача, усложнена от липсата на съвременни източници за твърдението, че Калигула е водил война с морето.

Основният източник е „Дванадесетте цезари“ на Светоний – римски историк, живял от около 69 г. до 122 г. В тази колекция от биографии на първите дванадесет императори на Рим – често базирани на слухове или анекдоти – Светоний пише:

Наистина ли Нерон е свирил на цигулка, докато Рим гори?

Накрая, сякаш възнамеряваше да сложи край на войната, той очерта бойна линия на брега на океана, подреждайки балистите и другата си артилерия; и когато никой не знаеше или не можеше да си представи какво ще направи, той внезапно им нареди да събират раковини и да напълнят шлемовете и гънките на полите си, наричайки ги „плячка от океана, дължима на Капитолия и Палатин.“

Дейвид Уудс твърди, че раковини е грешен превод на думата conchae, която също е била използвана за описване на британски вражески кораби, пленени в Ламанша, транспортирани обратно в Рим, за да бъдат включени в триумфално шествие по демонстрация на заловените съкровища, затворници и други символи на победата. Този вид истории продължават да увековечават погрешното тълкуване на Калигула в наши дни.

ОЩЕ: 24-те най-безмилостни лидери в човешката история

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com