Български иновации помагат на BBC в работата им

2010
Български иновации помагат на BBC в работата им
Снимка: Getty Images/Guliver

BBC и Британският музей – световноизвестни имена на големи организации. Какво обаче е общото между тях – че използват в работата си иновативни продукти, разработени от българи. Британските гиганти залагат на продуктите на Ontotext, а именно това е една от причините изпълнителният директор на Ontotext Атанас Киряков да бъде включен в престижната класация на топ иноваторите на Европа, организирана от ResPublica, Google, Международния Вишеградски фонд и Financial Times.

Основните продукти, които предлага Ontotext, са GraphDB и Dynamic Semanic Publishing платформа. Те осъществяват смислов анализ, интерпретация и свързване на данни и текстови документи. Какво означава това – например ако в текст на английски език бъде спомената думата „Paris”, софтуерът на Ontotext разпознава дали става въпрос за Париж (Франция), Париж (Тексас), Парис Хилтън или древногръцкия герой Парис. По този начин за минути е възможно да се прави анализ и да се сортират огромни бази данни, а това е невероятно улеснение за компании, работещи с информация – като медиите и в частност BBC например.

Оксфорд обяви думата на 2016 година

Според експертите от Оксфорд дума на 2016 година е "post-truth", съобщи Oxford University Press. Думата описва или обозначава обстоят...

Какви възможности дават продуктите на Ontotext и как компанията е постигнала успех благодарение и на възможностите за финансиране от ЕС - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com