Динозаврите не са били нито студенокръвни, нито топлокръвни

84672
Динозаврите не са били нито студенокръвни, нито топлокръвни
Снимка: Getty Images/Guliever

Горещият въпрос дали динозаврите са били топлокръвни като бозайниците и птиците или са били студенокръвни като влечугите, рибите и земноводните, най-после получава задоволителен отговор - някогашните властелини на Земята попадат в "среден" клас между тях, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс", предаде БТА.

В продължение на еони динозаврите са били доминиращите сухоземни създания на планетата, преди да изчезнат от лицето й преди 65 милиона години. Въпросът дали са били топлокръвни или студенокръвни се разисква отдавна.

Учени смятат, че са открили най-големия динозавър, живял някога

Палеонтолозите смятат, че са открили вкаменелости от най-големия динозавър, живял на Земята, съобщи Би Би Си, цитиран от БНР. Костите ...

Авторите на настоящото проучване са направили оценка на метаболизма на множество динозаври, използвайки формула, базирана върху телесната им маса, която се изчислява въз основа на големината на бедрените кости, и процентите на растеж. За тях учените съдят по растежните пръстени във фосилизирани кости, които напомнят на тези при дърветата. Специалистите са анализирали 21 вида динозаври, сред които хищните тиранозавър и алозавър, растителноядният апатозавър, наподобяващият птицечовка тенонтозавър и птицеподобният троодон, както и редица бозайници, птици, костни риби, акули, гущери, змии и крокодили.

"Резултатите от проучването ни показват, че процентите на метаболизъм и растеж при динозаврите не са характерни нито за топлокръвните, нито за студенокръвните организми, а по-скоро ги поставят в "среден" клас между съвременните топлокръвни и студенокръвни създания. Казано накратко, динозаврите са имали физиология, каквато не се среща в съвременния свят", обяснява Брайън Енкуист от изследователския екип от университета на Аризона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно