Епидемия от деменция очаква човечеството

12941
Епидемия от деменция очаква човечеството
Снимка: iStock

На фона на застаряването и нарастването на световното население деменцията се превърна в един от най-сериозните глобални проблеми. Очаква се в бъдеще броят на хората с това заболяване съществено да се увеличи. Международен екип от учени прогнозира глобалното разпространение на деменцията от 2019 до 2050 г. Резултатите от изследването са публикувани в The Lancet Public Health.

Броят на хората, страдащи от деменция, в световен мащаб расте от година на година, което се дължи преди всичко на застаряването на населението. През 2019 г. броят на хората с деменция в световен мащаб е бил 57,4 милиона. Според изчисленията на учените до 2050 г. болните ще бъдат вече 152,8 милиона (от 130 милиона при най-добрия сценарий до 175,9 милиона в най-лошия).

Спрей срещу деменция завърши предклинични изпитания в Япония

Японски учени обявиха завършването на предклинични изпитания на интраназално лекарство, което забавя развитието на невродегенеративни п...

Най-малък ръст на заболяването се прогнозира в страните с високи доходи в Азиатско-Тихоокеанския регион (53%) и Западна Европа (74%). Тенденцията към снижаване на заболеваемостта, въпреки нарастващото население, е свързана с повишаване на нивото на образование и високо ниво на медицината, по-специално с висококачествено лечение на сърдечносъдовите заболявания. Всички оценки обаче са единни в това, че абсолютният брой на случаите все пак ще расте с времето.

Най-голям ръст се очаква в Северна Африка и Близкия изток (367%), както и в Източна Африка, южно от Сахара (357%), където общото увеличение на населението допринася най-много за прогнозата.

Разпространението на деменцията през 2019 г. е било по-високо сред жените, отколкото сред мъжете (съотношение 1,69). В същото време вероятността от развитие на деменция, според данните на изследването, с възрастта се удвоява на всеки пет години. Тези тенденции ще се съхранят и към 2050 г. По данните на анализа през 2050 г. 0,5% и 0,6% от мъжете и жените на възраст 40–69 години може да имат симптоми на деменция, 6,5% и 8,5% - сред хората на възраст 70–84 години, и 23,5% и 30,5% - над 85-годишна възраст.

Разпространението на деменцията е прогнозирано за различни страни въз основа на три основни рискови фактора за заболяването: висок индекс на телесна маса, висока кръвна захар и тютюнопушене.

„За съжаление деменцията в момента не се лекува с никакви известни класически методи. Фармакология, транслационна медицина, мозъчна стимулация – всички те са далеч от предлагането на ефективно лечение. Но са ни известни рисковите фактори, които увеличават вероятността от деменция. Както и някои начини за предотвратяване на това заболяване, които поне могат да забавят неговото протичане или да го отдалечат във времето“, казва Никита Отставнов, съавтор на статията и зам.-ръководител на Лабораторията за анализ на здравните показатели на населението и Дигитализация на здравеопазването в Московския физико-технически институт.

Стареенето има три етапа, установиха изследователи

Учените от Станфордския университет разказват за три етапа на стареенето на човека. Статията на специалистите е публикувана в научното ...

Според учения по силите ни е да намалим влиянието на рисковите фактори върху нас и да използваме по-често превантивните мерки: учене, придобиване на нови знания, образование, „трениране на мозъка“, водене на здравословен начин на живот и спортуване и цялостно поддържане на здравето.

Сред рисковите фактори за деменция са също ниско ниво на образование, хипертония, увреждане на слуха, тютюнопушене, затлъстяване в средната възраст, депресия, липса на физическа активност, диабет, както и продължителна социална изолация, прекомерна консумация на алкохол, травми на главата и частично – замърсяване на въздуха.

„Последният фактор има определени особености. Има изследвания, които показват влиянието на замърсяването на въздуха върху мозъка. В същото време най-мръсният въздух като правило е в мегаполисите. Но активният живот в градовете ежедневно натоварва мозъка ни, той действа на мозъка като стимулатор, поддържайки го постоянно в тонус. Затова има данни, че рискът от възникване на деменция в големите градове е по-малък“, обяснява Отставнов.

Изследователите напомнят, че много от рисковите фактори за деменция се поддават на контрол. Отстраняването на тези фактори чрез мерки по опазване на общественото здраве, както и личната загриженост на хората за тяхното благополучие, може да повлияе на прогнозата на заболяването в краткосрочна и дългосрочна перспектива.

 

Медици назоваха ранните признаци на деменция при 40-годишните

Алцхаймер все по-често поразява хора на възраст до 40 години, твърди Благотворителната организация по изследване на деменцията във Вели...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com