Европейски експерти: Лекарствата ACE-инхибитори и ARBs не повишават риска при COVID-19

6044
Европейски експерти: Лекарствата ACE-инхибитори и ARBs не повишават риска при COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Мъжете имат по-високи нива на ензим в кръвта, използван от новия коронавирус да заразява клетките, показаха резултатите от голямо европейско изследване, предава Reuters, цитирана от БНР. Това може да обясни защо мъжете са по-уязвими за вируса SARS-CoV-2 от жените.

Европейските специалисти са анализирали резултатите за хиляди мъже и жени, като са измерили концентрацията на ензима ACE2 в кръвни проби, взети от 3500 пациенти със сърдечна недостатъчност от 11 европейски държави.

Тайна група американски учени и милиардери прогонват коронавируса?

Дузина от най-добрите учени в Америка и колекция от милиардери и индустриални титани твърдят, че имат отговор на пандемията от коронави...

Изследването, публикувано в Европейското списание за сърдечносъдови болести (European Heart Journal), установява също, че лекарствата ACE-инхибитори или ангиотензин рецепторни блокери (ARBs) не повишават концентрацията на ACE2 и затова не би трябвало да увеличават риска от COVID-19 за приемащите ги хора. Тези лекарства се предписват на хора със застойна сърдечна недостатъчност, диабет или бъбречни заболявания. 

"Резултатите не подкрепят необходимост приемът на тези лекарства да бъде спрян при пациентите с Covid-19", каза Адриан Ворс, професор по кардиология в университетския медицински център в Грьонинген, който е един от ръководителите на изследването.

Изследването е започнало преди пандемията и затова не включва болни от коронавирус. Когато други трудове започват да сочат ACE2 като ключов за проникването на новия коронавирус в клетките, Ворс и екипът му виждат значимо припокриване със собственото им изследване.

Ангиотензин конвертиращият ензим 2 (ACE2) се среща в клетките на сърцето, бъбреците и другите органи. Смята се, че той е „вратата“ за вирусната инвазия и за напредването на COVID-19 към белите дробове.

ACE2 всъщност е рецептор на повърхността на клетките, който се свързва с новия коронавирус  - така дава възможност той да влезе в тях и да ги инфектира.

Медикаменти дават надежда на докторите в битката с COVID-19

Лекарство срещу артрит е използвано във Франция при най-тежките случаи на заболели с коронавирус. Целта на медикамента е да се избегне ...

Новият коронавирус зарази повече от четири милиона души по света. Мъжете се разболяват повече от жените, като усложненията при тях също са повече, отбелязва агенцията.

"Когато установихме, че един от най-силните биомаркери ACE2 е много по-висок при мъжете, отколкото при жените, разбрахме, че това може да обясни защо мъжете е по-вероятно да умрат от COVID-19 от жените" - каза д-р Изиа Сама, който също ръководи изследването

Сама и Ворс отбелязват, че освен в сърцето, бъбреците и тъканите, покриващи кръвоносните съдове, ACE2 е в особено високи нива в тестисите. Това също може да обясни защо мъжете са по-уязвими на COVID-19.

Вижте още:

История на Коронавирус - откъде произлиза името му

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com