Историята на зелената боя e история на смърт: може би тя е убила и Наполеон

10933
Историята на зелената боя e история на смърт: може би тя е убила и Наполеон
Снимка: Georg Friedrich Kersting / Public Domain

Просвещението от 18. век извежда науката в челните редици на индустрията и с това идва замяната на художествените пигменти с по-евтини, лабораторно създадени нюанси. Карл Вилхелм Шееле, шведски химик, бил един от творците на този фронт.

Шееле бил даровит в областта на науката, но срещал някои проблеми. Науката била страст, негово „странично занимание“, тъй като дълговете и отговорностите никога не му позволявали да се занимава с нея пълноценно. Това обаче не пречело на жаждата му за открития, тъй като Шееле винаги намирал време да експериментира.

Той бил първият, който открил много неща, включително кислорода и хлора, но липсата на последващи действия на Шееле почти винаги му струвала заслугата за откритието. Неговото първо продаваемо творение, жълт цвят, който той пропуснал да брандира, било копирано от Джеймс Търнър, който направил състояние, продавайки го като „Жълтото на Търнър“.

Карл Вилхелм Шееле  Неизвестен автор / Public Domain

Преглъщайки загубата и без да изоставя изобретателския си дух, Шееле продължава да експериментира в свободното си време. Година преди Американската революция той създава нещо ново. Вземайки пример от Търнър, той го кръщава на себе си: „Зеленото на Шееле“.

Цветът бил достъпен и наличен. Поради това производителите започнали да го използват във всичко  от тапети до свещи за рожден ден. Но Зеленото на Шееле криело тайна. Пигментът се дължал на натриев карбонат, меден сулфат и арсенов оксид  токсична комбинация. Шееле го открил случайно, докато експериментирал с арсен. Така в резултат Зеленото на Шееле се оказало убиец.

Смъртоносната природа на Зеленото на Шееле останала неразкрита до смъртта на 19-годишната Матилда Шьорер през 1861 г. Матилда поръсила изкуствени листа със зелен прах от пигмента, поглъщайки отровата с всеки дъх. Това имало ужасяващ резултат. Както Алисън Матюс Дейвид пише в книгата си „Жертви на модата“:

„...бялото на очите ѝ беше станало зелено и тя каза на лекаря си, че „всичко, което погледне, е зелено“... Тя почина с „изражение на голяма тревога“... Аутопсията потвърди, че ноктите ѝ са станали много ясно зелени и арсенът е достигнал стомаха, черния дроб и белите ѝ дробове...“

За немедицинската общественост изглеждало, че смъртта на Шьорер е била предсказуема и напълно предотвратима и че е станала жертва на желанието на богатите жени за модни украшения. Но клиентите искали зелено и производителите отговаряли на това търсене. Матилда била принесена в жертва на тази система, а смъртта ѝ била определена като „случайна“.

Извън производството опасностите от Зеленото на Шееле продължавали да заплашват всеки, който имал склонност към зеления цвят. Теорията дори твърди, че този конкретен нюанс на зеленото може да е отговорен за смъртта на Наполеон Бонапарт.

Въпреки че причината за смъртта на Наполеон се променя в зависимост от това кого питате, два факта остават последователни. Тялото му било наситено с арсен и кървенето на стомаха го отслабило значително. Говори се, че любимият цвят на Бонапарт бил зеленият и това е цветът, избран за стените му, когато е заточен на остров Елба. Ако е вярно, мъхът, мухълът и плесента, създадени в климата на острова, биха засилили отделянето на арсен във въздуха. Но това е само теория.

Зеленото на Шееле  Stamau123 / CC BY-SA 4.0

Какъвто и да е случаят, той има огромен ефект върху възприемането на зеления цвят. Това е моментът, когато зеленото наистина започва да излиза от мода. В документален филм за Chanel от 2005 г. мадам Доминик заявява: „Шивачките не харесват зелено, просто не мисля, че е красиво. Не е от суеверие“, мълчаливо признавайки, че всъщност има суеверие около зеленото и до днес.

Това не се ограничава само до модата, тъй като шотландците също не са запалени по зеленото. Професор от университета в Глазгоу през 1954 г. заявява: „В Шотландия се продават по-малко зелени сладкиши, отколкото във всяка друга страна“. И добавя разочаровано: „Чудно е защо идеята за зелен цвят в сладкишите трябва да внушава глупавото впечатление, че присъства арсен“.

Карл Шееле наистина имал морални угризения относно производството на едноименното му зелено, които той изразил в писмо от 1777 г. до свой колега - една година преди масовото производство на убийственото зелено. В писмото той се тревожел за боята и смятал, че потребителите трябва да са наясно с нейния токсичен характер.

Въпреки тези притеснения пигментът влязъл в производство без предупреждения, носейки името му през цялото време. Виктория Финали коментира в книгата си „Цвят: естествена история на палитрата“: „Какво е малко арсен, когато имате страхотен нов цвят за продажба?“.

Зеленото на Шееле най-накрая е заменено като пигмент с кобалтовозелено, открито през 1780 г., но първоначално не се използва широко поради ниската му багрилност. По света все още може да се намери Зеленото на Шееле, но под неговите съставки. Например меден арсенит се използва във всякакви неща, като инсектициди, фунгициди, родентициди и консерванти за дърво. Вероятно има нещо между стените ви в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com