X
 
 

Историк твърди, че е открил тайната на Голямата пирамида в Гиза

11635 4
Историк твърди, че е открил тайната на Голямата пирамида в Гиза
Едно от седемте чудеса на света, Голямата пирамида в Египет озадачава изследователи и археолози от векове. Великолепната структура в африканската пустиня е мястото за последна почивка на няколко владетели на това древно царство, но, както смята експертът по древни цивилизации Матю Сибсън, пирамидата може да е построена по различна причина.

Историкът Матю Сибсън, изследовател на древните цивилизации, предполага, че Голямата пирамида в Гиза е била построена като гигантска водна помпа, а не гробница, съобщава The Daily Star, цитиран от БГНЕС.

ИД се закани да унищожи египетските пирамиди

Лидерът на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е поискал от своите бойци да унищожат пирамидите в Египет...

Експертът стига до заключението заради разказ на гръцкия историк Херодот за двете „изгубени пирамиди“ на изкуственото езеро Моерис, за което не се знае почти нищо.

Според Сибсън, местните жители по това време казали на Херодот, който посетил за кратко Египет през 490 г. пр.н.е., че има две гигантски структури, покрити с вода.

"Херодот заявява, че самото езеро е дълбоко 50 морски сажена, което е приблизително 90 метра. Пирамидите, той пише, са били в центъра на езерото и са били сто фуронги или високи 182 метра като половината от тях са потопени във водата", предполага експертът.

Според Сибсън това подкрепя твърденията му за връзката между пирамидите и водата.

Google Street View вече предлага и обиколка на египетските пирамиди

Google представи изображенията си на пирамидите в Газа в Street View, благодарение на които можем „виртуално“ да разгледаме...

"Ако описанието на Херодот е правилно, фактът, че две от най-големите пирамиди в Египет са били построени вътре в най-голямото езеро в Египет, би трябвало да ни каже нещо за тяхната цел", настоява той.

Сибсън твърди, че освен в Голямата пирамида, гробниците в другите подобни конструкции са били достигани чрез спускане. По този начин, ако пирамидите на езерото Моерис „следват тази обща тенденция, те може да са наводнявани в продължение на шест месеца всяка година, което със сигурност е особено.“ Историкът подчертава, че езерото Моерис се счита за резервоар за платото Гиза, което събира вода от Голямата пирамида, което предполага, че това е гигантска помпа.

За да се избегне потапянето на периметъра на конструкцията, е била издигната стена , за да позволи областта между пирамидата и стената да се запълва с вода.

"Тази вода не може да дойде от Нил, тъй като реката е по-ниска от платото Гиза, но езерото Моерис е по-високо от Гиза и много изследователи смятат, че езерото е водоизточник на Гиза. Но за да стигне до там, на разстояние от 80 километра, със сигурност ще е необходима помпа", смята историкът.

Невероятни снимки от върха на египетските пирамиди

Руският фотограф Вадим Макоров предизвика голямо объркване, след като тази седмица публикува няколко спиращи дъха фотографии от върха н...

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Предали сте в текст последното видео-изследмане на ЮТуб канала ANCIENT ARCHITECTS!... Поне дайте линк към него. Име хора които са абонирати и следят редовно, така че е редно да посочите автора и източника, който от своя страна дава препратка към изследването на Египтоложката Antoine Gigal!...
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Пирамидите са останали от предишни земни цивилизации които са изчезнали напълно по някакви прочинк,земен катаклизъм,биолохипен мор или ядрени войни....и нас ни чака пълно унищожение ,щд останаг руини на градодете стотици хиляди години след това до възникване на напълно нова поредна цивилизация....
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Във всеки храм и всяка дупка, изкопана за гробница, в Египет по стените всичко е изписано с хвалебствени надписи, а в Хеопсовата пирамида няма една завъртулка, която да спомене, че Хеопс е погребан тук, даже името му не е изписано. ПИРАМИДИТЕ НЕ СА ГРОБНИЦИ. Ако бяха ограбени, в камерите щяха да се търкалят по пода поне някакви отломки и боклуци от погребенията. Египтяните може да са ги ремонтира виж още ›› ли, да са копали галерии в тях, но не са ги строили. Сметнете какъв непосилен икономически и човешки ресурс щеше да се погребе за да бъдат издигнати всички тия пирамиди само заради самолюбието на фараоните.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Още един форумен специалист, който знае всичко. Копали галерии ХА ХА ХА, я и пробвай да изкопаеш една галерия във вече построена пирамида ХА ХА ХА ХА
  : 9 !
Последно в Актуално