ЯМР ще разпознава самоубийствените мисли

3432
ЯМР ще разпознава самоубийствените мисли
Снимка: iStock/Guliver

Сред толкова много страшни болести, за съжаление именно самоубийството остава като втора най-често срещана причина за смъртността при младите хора на възраст 15 и 34 години в САЩ.

Въпреки напредъка на медицината учените все още не разполагат с добри възможности за определяне  на възможните причини, а лекарите са с ограничени способи за профилактика и оценка на риска от самоубийство.

Есента - сезонът на депресиите

Есента е сезонът на депресиите и няма разлика между половете, а в изразяването на нещата. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева...

На 30 октомври престижният научен журнал "Естествено човешко поведение" публикува нова техника, която да спомогне за превенцията на суицидните помисли и дейности. Тя включва употребата на изкуствен интелект, който е бил обучен да забелязва почти безпогрешно тревожните наклонности при хората само с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс на мозъка им, пише БГНЕС.

За да се докажат ефективността на машината учените са провели проучване между 34 подрастващи, които са били разпределени в две еднакви на брой групи. Едната със склонни към самоубийство участници, а втората - с контроли. Всеки един от доброволците е бил подложен на ЯМР, след което му е бил предоставен списък от 10 думи, всяка от които свързана със самоубийства ("смърт", "фатален" и "отчаян"), позитивни ефекти ("безгрижност", "доброта", "невинност") или негативни ефекти ("отегчение", "зъл", "виновен"). Изследователите също така са използвали и картографирани невронни сигнатури, подаващи на мозъка модели на емоции като "срам" и "гняв".

Пет мозъчни области, заедно с шест от посочените думи, са се оказали най-добрите маркери за разграничаване на суицидните пациенти от контролите. Използвайки само тези области и думи, учените са обучили изкуствен интелект- класификатор да идентифицира правилно 15 от 17-те пациенти със суицидни наклонности и 16 от 17-те контролни субекта.

След това работата на робота е била усложнена, като 17-те суицидни пациенти са били разпределени в две нови група - една, състояща се от вече извършвали опит да отнемат живота си и втора от младежи, които не са се опитвали досега. Роботът отново се е справил със задачата си да ги диференцира.

Неизлекуваната навреме депресия може да бъде опасна

Понякога неизлекуваната навреме депресия може да бъде опасна за здравето на хората и в по-крайни ситуации, дори за живота. Това каза в...

Резултатите показват, че здравите пациенти и тези със суицидни помисли са показали пред машината силно разграничаващи се реакции към думите. Например, когато на суицидните участници е била показана думата "смърт", зоната на "срама" в мозъка им се е осветила повече, отколкото при участниците от контролната група. По същия начин "проблемите" предизвикват по-голяма активност в областта на "тъгата".

Откритието е част от най-новите усилия, насочени към въвеждането на изкуствения интелект в психиатрията. Изследователите работят върху проекти за изкуствен интелект, който не само да анализира ЯМР тестовене и да предсказва появата на депресивното разстройство, но и да диагностицира случаите на пост-травматичен стрес само по речевите характеристики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com