Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина

8651
Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина
Снимка: Thinkstock

Знанията за физиологията на жената са недостатъчни

Всеки знае, че много аспекти от физиологията на женския и мъжкия организъм се отличават. Как тази разлика влияе върху протичането на болестите и метаболизма на лекарствата, е отделен въпрос, изискващ дълбоко изучаване, пише medportal.ru.

Днес вече са натрупани достатъчно доказателства за това, че при разработването на лекарствата трябва да се отчитат и половите особености, но дори наличните знания са слабо внедрени в медицинската практика. Така дори най-добрите лекари не могат да лекуват жените, както мъжете. Действията на повечето препарати, създадени до 1988 година, почти не са изследвани върху жени. При разработването на лекарства и сега не се отчитат достатъчно особеностите на женския организъм. Така жените получават лечение, което не винаги им подхожда.

Затова директорът по изследването на женското здраве на Националните здравни институти в САЩ заяви: „Без да преувеличавам, за всеки аспект от женската биология ние знаем много по-малко в сравнение с мъжката.”

Зъболекарите усещат страха на пациентите

Наскоро учените установиха, че при хората, които изпитват страх или друга силна емоция, се променя миризмата на тялото. Сега италиански...

Ергенското парти на медицинските изследвания

Към примерите на изследвания, в които не е участвала нито една жена е епохалното изследване на ниски дози аспирин за профилактика на сърдечните болести. Важното откритие, че приемът на препарата предотвратява образуването на тромби в в съдовете, е било направено с пробите на 22 017 мъже. За жените в менопауза, това небезопасно средство за лечение, се назначава по същата схема, както е за мъжете.

Милиони жени по света всяка година получават диазепам за лечението на тревожни разстройства, алкохолизъм и други проблеми. Нито едно от големите изследвания на препарата не е проведено с участието на жени.

Най-удивителен пример от тази серия е изучаването на ролята на женския полов хормон естроген в профилактиката на болестите на сърцето, проведено изключително върху мъже!

Така също за предклинични изследвания най-често се използват самците сред животните и мъжки клетки.

Витамин D пречи на развитието на рака

Високото съдържание на витамин D в организма може да попречи на развитието на онкологичните заболявания, съобщава порталът Eurekalert в...

С какво конкретно това застрашава здравето на жените?

С какво може да бъдат опасни лекарствата, разработени за мъже и непроверени на жени?

- На жените се предписват дози лекарства, разчетени на средна телесна маса и показатели на обмяната на веществата при мъжете. В определени случаи това може да доведе до предозиране. Вече се знае, че популярният обезболяващ препарат ацетаминофен (парацетамол) се извежда от женския организъм 40% по-бавно.

- При жените е по-голям рискът от странични ефекти, които биха могли да бъдат предотвратени. Според някои данни честотата на такива реакции е два пъти по-висока, в сравнение с мъжете.

- Ако жените не участват в изследванията, то много субстанции, потенциално полезни за тях, може да бъдат отсейвани на ранни стадии, като неперспективни, като просто не са проявили преимуществата си при мъжете.

Да си умен е вредно за здравето

Наскоро проведено изследване показва, че хората с високо ниво на интелекта са по-застрашени от развитието на психически заболявания и р...

- Недостатъкът на консервативното лечение в много медицински отрасли се съпровожда с риск от прелекуване в сферата на хирургичната гинекология (ненужни хистеректомии, чести цезареви сечения).

Частни примери

- антитромботични препарати, прилагани веднага след инфаркт на миокарда, често предизвикват сериозни кръвоизливи при жените.

- разпространените препарати за лечение на хипертония понижават смъртността от инфаркт на миокарда сред мъжете, но увеличава смъртността по сърдечно-съдови причини сред жените;

- има доводи в полза на това, че ефектите от антидепресантите може да варират в зависимост от фазата на менструалния цикъл, в определени дни дозите може да се окажат прекомерни или недостатъчни.

Какво е "розов данък"?

Жените плащат по-високи цени в сравнение с мъжете за идентични базови дрехи, каквато например е обикновената бяла тениска, на едни и съ...

Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина

Да се изследват лекарства върху мъже е по-лесно и по-евтино. Менструалният цикъл е особено методологично неудобство по време на анализа на данни.

То може да изиска въвеждането в изследването на допълнителни групи, а това са извънредни разходи.

Скандалът с с лекарствения препарат Талидомид (Thalidomide) (лекарството води до появата на десетки хиляси бебета с малформации) провокира появата на препоръки по изключването на всички жени в детеродна възраст от клиничните изслевания, за да се изсключи възможната вреда за бъдещите деца. Тези фактори се задълбочават с факта през 1950-1960 години на миналия век женското здраве се е възприемало предимно като репродуктивно здраве.

Ситуацията започва да се променя през 1980-те години, когато няколко обществени групи предявяват претенции към методите на разработването на лекарства. През 1986 година законодателството в САЩ е променено, но отчетът за 1990 година показва, че жените продължават да бъдат игнорирани. През 1993 година старата политика на клинични изследвания в САЩ е призната за „негъвкава и патерналистка.”

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие

29 присъди за починали от насилие българки са издадени през миналата година. Това е част от изследване на колегите от Български хелзинк...

Обзорът на изследванията, спонсорирани на Националните институти на САЩ, публикувани от 1996 до 2010 година, показва, че включването на жените в изследванията е достигнало 37% ръст в последните години. Но само в 28% от публикациите се дава информация за някакви специфични аспекти в действията на лекарствата върху хората с различен пол. Т.е. независимо от участието на жените в клиничните изследвания, необходимият анализ не се провежда.

Освен това до момента жените не са достатъчно включени в изследвания за ХИВ, рак и сърдечни заболявания.

Към днешна дата този проблем може да се нарече нерешен.

В интерес на истината в миналото е имало няколко големи изследвания, включващи жени. Към тях се отнасят Framingham Heart Study (1948), The Nurses’ Health Study I и II (1976, 1989). Характерно е, че Nurses’ Study е включвало предимно бели жени. Сега учените продължават тази традиция: изхождайки от „стандарта на мъжкия модел” те преминават към „стандарта на женския модел”, в който забравят за специфичните особености на здравето на цветнокожите хора.

Превод: Евгения Гигова за Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com