X
 
 

Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина

7195 1
photo of Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина
Снимка: Thinkstock
Знанията за физиологията на жената са недостатъчни

Всеки знае, че много аспекти от физиологията на женския и мъжкия организъм се отличават. Как тази разлика влияе върху протичането на болестите и метаболизма на лекарствата, е отделен въпрос, изискващ дълбоко изучаване, пише medportal.ru.

Днес вече са натрупани достатъчно доказателства за това, че при разработването на лекарствата трябва да се отчитат и половите особености, но дори наличните знания са слабо внедрени в медицинската практика. Така дори най-добрите лекари не могат да лекуват жените, както мъжете. Действията на повечето препарати, създадени до 1988 година, почти не са изследвани върху жени. При разработването на лекарства и сега не се отчитат достатъчно особеностите на женския организъм. Така жените получават лечение, което не винаги им подхожда.

Затова директорът по изследването на женското здраве на Националните здравни институти в САЩ заяви: „Без да преувеличавам, за всеки аспект от женската биология ние знаем много по-малко в сравнение с мъжката.”

Ергенското парти на медицинските изследвания

Към примерите на изследвания, в които не е участвала нито една жена е епохалното изследване на ниски дози аспирин за профилактика на сърдечните болести. Важното откритие, че приемът на препарата предотвратява образуването на тромби в в съдовете, е било направено с пробите на 22 017 мъже. За жените в менопауза, това небезопасно средство за лечение, се назначава по същата схема, както е за мъжете.

Милиони жени по света всяка година получават диазепам за лечението на тревожни разстройства, алкохолизъм и други проблеми. Нито едно от големите изследвания на препарата не е проведено с участието на жени.

Най-удивителен пример от тази серия е изучаването на ролята на женския полов хормон естроген в профилактиката на болестите на сърцето, проведено изключително върху мъже!

Така също за предклинични изследвания най-често се използват самците сред животните и мъжки клетки.

Зъболекарите усещат страха на пациентите

Наскоро учените установиха, че при хората, които изпитват страх или друга силна емоция, се променя миризмата на тялото. Сега италиански...

С какво конкретно това застрашава здравето на жените?

С какво може да бъдат опасни лекарствата, разработени за мъже и непроверени на жени?

- На жените се предписват дози лекарства, разчетени на средна телесна маса и показатели на обмяната на веществата при мъжете. В определени случаи това може да доведе до предозиране. Вече се знае, че популярният обезболяващ препарат ацетаминофен (парацетамол) се извежда от женския организъм 40% по-бавно.

- При жените е по-голям рискът от странични ефекти, които биха могли да бъдат предотвратени. Според някои данни честотата на такива реакции е два пъти по-висока, в сравнение с мъжете.

Витамин D пречи на развитието на рака

Високото съдържание на витамин D в организма може да попречи на развитието на онкологичните заболявания, съобщава порталът Eurekalert в...

- Ако жените не участват в изследванията, то много субстанции, потенциално полезни за тях, може да бъдат отсейвани на ранни стадии, като неперспективни, като просто не са проявили преимуществата си при мъжете.

- Недостатъкът на консервативното лечение в много медицински отрасли се съпровожда с риск от прелекуване в сферата на хирургичната гинекология (ненужни хистеректомии, чести цезареви сечения).

Частни примери

- антитромботични препарати, прилагани веднага след инфаркт на миокарда, често предизвикват сериозни кръвоизливи при жените.

Да си умен е вредно за здравето

Наскоро проведено изследване показва, че хората с високо ниво на интелекта са по-застрашени от развитието на психически заболявания и р...

- разпространените препарати за лечение на хипертония понижават смъртността от инфаркт на миокарда сред мъжете, но увеличава смъртността по сърдечно-съдови причини сред жените;

- има доводи в полза на това, че ефектите от антидепресантите може да варират в зависимост от фазата на менструалния цикъл, в определени дни дозите може да се окажат прекомерни или недостатъчни.

Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина

Да се изследват лекарства върху мъже е по-лесно и по-евтино. Менструалният цикъл е особено методологично неудобство по време на анализа на данни.

Какво е "розов данък"?

Жените плащат по-високи цени в сравнение с мъжете за идентични базови дрехи, каквато например е обикновената бяла тениска, на едни и съ...

То може да изиска въвеждането в изследването на допълнителни групи, а това са извънредни разходи.

Скандалът с с лекарствения препарат Талидомид (Thalidomide) (лекарството води до появата на десетки хиляси бебета с малформации) провокира появата на препоръки по изключването на всички жени в детеродна възраст от клиничните изслевания, за да се изсключи възможната вреда за бъдещите деца. Тези фактори се задълбочават с факта през 1950-1960 години на миналия век женското здраве се е възприемало предимно като репродуктивно здраве.

Ситуацията започва да се променя през 1980-те години, когато няколко обществени групи предявяват претенции към методите на разработването на лекарства. През 1986 година законодателството в САЩ е променено, но отчетът за 1990 година показва, че жените продължават да бъдат игнорирани. През 1993 година старата политика на клинични изследвания в САЩ е призната за „негъвкава и патерналистка.”

Обзорът на изследванията, спонсорирани на Националните институти на САЩ, публикувани от 1996 до 2010 година, показва, че включването на жените в изследванията е достигнало 37% ръст в последните години. Но само в 28% от публикациите се дава информация за някакви специфични аспекти в действията на лекарствата върху хората с различен пол. Т.е. независимо от участието на жените в клиничните изследвания, необходимият анализ не се провежда.

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие

29 присъди за починали от насилие българки са издадени през миналата година. Това е част от изследване на колегите от Български хелзинк...

Освен това до момента жените не са достатъчно включени в изследвания за ХИВ, рак и сърдечни заболявания.

Към днешна дата този проблем може да се нарече нерешен.

В интерес на истината в миналото е имало няколко големи изследвания, включващи жени. Към тях се отнасят Framingham Heart Study (1948), The Nurses’ Health Study I и II (1976, 1989). Характерно е, че Nurses’ Study е включвало предимно бели жени. Сега учените продължават тази традиция: изхождайки от „стандарта на мъжкия модел” те преминават към „стандарта на женския модел”, в който забравят за специфичните особености на здравето на цветнокожите хора.

Превод: Евгения Гигова за Actualno.com

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
    Ами ние сме ребро, щом на човека е повлияло значи и реброто е добре
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
БНТ потвърди: Няма да участваме в "Евров...

Българската национална телевизия (БНТ) официално потвърди новината, че България няма да вземе участие в тазгодишното издание на "Еврови...

missing image
16-годишен е задържан за притежание на н...

16-годишен младеж е задържан вчера от кюстендилски полицаи за притежание на наркотично вещество. При извършена проверка – в райо...