Моля, не целувайте жабите!

7888
Моля, не целувайте жабите!
Снимка: Frank Winkler / Pixabay

Ако целунете жаба, тя със сигурност няма да се превърне в принцеса. Но ако оближете сонорска пустинна жаба (Incilius alvarius или Bufo alvarius), може да имате трансформиращо, квази-религиозно психеделично преживяване – или може да се разболеете и да умрете. И в двата случая Службата за национални паркове в САЩ ви моли да не го правите.

Сонорските пустинни крастави жаби, известни още като колорадски речни жаби, са разпространени от Южна Аризона до югозападния край на Ню Мексико и на юг до Северозападно Мексико. Някога те били разпространени и в югоизточната част на Калифорния, но за последен път сонорската пустинна жаба е срещната там през 1955 г., пише Gizmodo.

Изпъкналите паротидни жлези на тези жаби отделят мощен токсин, 5-метокси-диметилтриптамин (5-MeO-DMT). Краставите жаби и в бъдеще щели да си живеят в мир, но токсинът, който отделят, е по същество аналог на DTM,, наричан понякога „божествената молекула“, което ги превърнало в „деликатес“ за любителите на психеделичните трипове.

В резултат служителите на Службата за национални паркове били принудени да се обърнат към туристите с настояване да спрат да облизват жабите. Първо, от целувката „жабата няма да се превърне в принц или принцеса“, второ, на жабите не им харесва, и трето, това може да бъде опасно за живота.

Учените предупреждават, че физическият контакт с жабите, особено ако отровата им попадне в устата, може да завърши фатално. Изследователите отбелязват, че от близането на крастава жаба наистина може да се получи психеделично изживяване, но също така това може да доведе до заболяване или дори смърт.

Колорадска крастава жаба (Wildfeuer / CC BY-SA 3.0)

Освен това Службата на национални паркове отбеляза, че това се отнася не само за жабите от пустинята Сонора, но и за други обитатели на парковете – независимо дали става дума за бананов охлюв, непозната гъба или голяма жаба със светещи очи, служителите на парка призовават: „Откажете се да ги ближете!“.

През последните години 5-MeO-DMT се е превърнал в доста популярен наркотик, който обикновено се използва за пушене в „церемониална“ обстановка. В много отношения наркотикът е станал популярен заради знаменитости като Майк Тайсън, който твърди, че е имал такова преживяване. Освен това той се обсъжда активно по време на популярния подкаст на Джо Роугън.

В резултат учените бият тревога – има толкова много желаещи да преживеят халюциногенен опит, че всъщност жабите от пустинята Сонора изглеждат застрашени. Бракониерите ги събират, за да правят наркотици и да ги продават, а някои просто искат да ги държат у дома си за лично ползване.

Сега Службата за национални паркове призовава хората да спрат да слагат жаби в устата си.

Сонорската пустинна жаба е един от най-големите видове жаби в Съединените щати и достига дължина до 18 сантиметра. По-голямата част от живота си тези земноводни спят зимен сън под земята и водят нощен живот между май и септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com