Музиката пречела, а не помагала на хирурзите при операции

5845
Музиката пречела, а не помагала на хирурзите при операции
Снимка: Аджъбадем

Набиращата популярност мода да се пуска класическа и друга музика в операционните зали се оказала безполезна и дори опасна за работата на хирурзите.

Мелодиите карали лекарите по-често да грешат и по няколко пъти да подканят асистентите да им подават един или друг инструмент, твърдят медици в статия в Journal of Advanced Nursing.

Хирурзи извършиха първата операция в безтегловност

За да се подготвят за възможна извънредна ситуация на орбита, екип канадски лекари проведоха операция с модел на човешко тяло. Експери...

"Нашето изследване показа, че пускането на музика в операционните зали може да попречи на ефективното и бързо общуване между лекарите. При това то подчертава, че следва да отчитаме не само позитивните, но и негативните ефекти, които носи музиката за пациентите и хирурзите", казва Шарън Уелдън (Sharon Weldon) от Лондонския имперски колеж (Великобритания).

Уелдън и колегите ѝ открили, че хирурзите извършват значително повече грешки и пет пъти по-често подканят асистентите си да им подадат някой инструмент, като наблюдавали 20 различни операции в две различни болници на територията на Великобритания, в половината от които се пускала музика.

Както изяснили учените, музиката не само кара хирурзите да губят концентрация и да грешат, но и често обтяга отношенията между тях и колегите и подчинените им, като ги кара да влизат в спорове по време на операции, което потенциално може да постави живота на пациента под заплаха.

Това се проявявало в често повтаряне на искане на един или друг инструмент, препарат или друг предмет, което не се изпълнявало веднага, а след минута или дори повече. Това само засилвало напрежението в отношенията и провокирало нови спорове.

Роботите хирурзи също правят грешки

Учени от университета Ръш (САЩ) са анализирали статистиката от провеждане на медицински операции, изпълнявали от роботи хирурзи. Споре...

Според Уелдън подобни резултати от наблюденията говорят, че музиката невинаги помага на пациентите да се отпуснат, а на хирурзите – да се фокусират върху операцията.

Днес решението да се пусне или изключи музиката се взема изключително от хирурзите и авторите на статията съветват в този процес да се включат и пациентите, и асистентите за минимизиране на рисковете и най-благоприятно протичане на операциите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com